Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Darfur har ingen röst

Jag som skriver detta har under en stor del av mitt yrkesverksamma liv arbetat i fattiga länder. Vårt land tar emot ett mycket stort antal invandrare från många länder, samtidigt sker också en dold invandring, personer som illegalt köper sig, eller på andra sätt kommer in i landet.

Annons

Det händer ibland att de personer som kommer till Sverige inte anses ha skäl att stanna och får då beskedet att de måste lämna landet och återvända hem, en del gör så, andra startar en lång och kostsam process med hjälp av advokater som specialiserat sig på den här typen av frågor, andra personer gömmer sig i åratal.

Så kommer de här personernas vistelse i Sverige till ett avslut – de ska lämna landet och återvända hem – då går våra medier igång. Tv, radio och press målar ut med vilken grymhet svenska myndigheter agerar och vilka lidanden dessa personer återvänder till.

Låt oss titta in i problematiken.

Vilka är de personer som kommer hit, är de fattiga bönder, industriarbetare och liknande? Nej, en flygbiljett för dem och deras familjer kostar från Kambodja, Uganda, Vietnam, Irak och andra länder 15–20 årslöner för en arbetare. Större delen av de som kommer som flyktingar är välutbildade – knappast fattiga analfabeter – utan personer som utbildats under 15–20 år i hemlandet och kostat motsvarande hundratals, ja, tusentals fattiga arbetares årslöner varje år de studerat.

De välutbildade som kommer till vårt land är en enorm förlust för hemlandet. En läkare som ”flyr” sitt land skulle hemma kunna ta hand om 10 000-talet patienter varje år, likaså en ingenjör eller vetenskapsman.

Skulle vi vilja hjälpa människor i kris borde vi importera alla i Darfur eller liknande läger, men de har ingen röst att tala med och kan inte betala en flygbiljett om så alla i lägret skulle samla in varenda sekin de kan uppbringa.

Det blir inga rubriker och snyftinslag i pressen över de hundratals tal som dör i Darfur varje dygn men om någon som får avslag på sin asylansökan ska lämna landet, då är det ett scoop för press och tv. Men ingen tar upp den nytta personen kan göra i hemlandet om han/hon sänds tillbaka.

Sista intelligenta förslaget kom härom dagen då man föreslog att alla misshandlade kvinnor skulle få asyl i vårt land Var placerar vi dessa 50–100 miljoner kvinnor Hjälp oss att förändra deras villkor på hemmaplan.

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv insändare

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv insändare

Mer läsning

Annons