Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

De unga i Hofors är nuet!

Hofors kommun, vänligast i Sverige?
Vänligast för boende, näringsliv och fritid. Stämmer verkligen det?

Annons

LUPP var en enkätundersökning som genomfördes av Hofors ungdomar 2005. Syftet var att ta reda på ungdomarnas åsikter om vad de yngre tyckte fattades och vilka aktiviteter de ville ha i Hofors kommun. Målgruppen sträckte sig från högstadiet upp till en 25-årsgräns. Ungdomarna skulle få vara med och påverka, deras åsikter skulle bli uppfångade.

Jag var själv med och fyllde i enkäten för LUPP 2005, jag var då tjugofem år gammal. Enkäterna blev sammanställda och ett förslag arbetades fram: Entré ungdom.

Entré ungdom skulle innebära en omorganisation av Hofors fritidsgård och Hofors kulturskola då bägge verksamheterna skulle bakas ihop till en. Det skulle bestå bland annat av ett centralt kafé med personal och det skulle anordnas aktiviteter. Det skulle bli ett ställe att bara vara på, att kunna umgås på med sina vänner, att få möjligheten till en kreativ utveckling samt att det skulle verka drogförebyggande. Ett lyft för Hofors ungdomar, där trygghet och trivsel är ledorden. Hela samhället skulle tjäna på denna satsning.

I Hofors Kommuns budget för 2009 och flerårsplan för 2010–2011, skriver kommunstyrelsens ordförande så här:

I budgeten för barn- och utbildningsnämnden finns kostnaderna för Entré ungdom medberäknat.

Pengar är alltså avsatta för denna utveckling, men någonting hände.

Det senaste är att Hofors kommun har fryst inne alla pengar för utveckling inom kommunen, det vill säga, det blir inget Entré ungdom. Vad hände med ungdomarnas åsikter? Betyder de ingenting i dag?

I den frågan kanske man kan hitta svaret på varför så många inom åldrarna 19–30 år flyttar ifrån Hofors kommun. Det är ju i alla fall ingen som lyssnar till dem, så varför ska de då bo kvar?

Den ”vänligaste” kommunen håller inne pengarna avsatta till utveckling och uppfräschning av samhället. Hur ska det motivera människor att flytta sina näringsverksamheter till Hofors, eller att våga satsa på egna företag?

Fyra år har gått sedan LUPP-undersökningen och så vitt jag vet, har ingenting genomförts efter dess sammanställning. Vilka signaler ger det? Vi vill ha din åsikt, men vi bryr oss egentligen inte om den, men det ser ju bra ut på papper i alla fall.

Det får då mig att fundera på om det verkligen är värt att bo kvar i den här kommunen? Jag kanske ska packa mina väskor och flytta till en kommun som är villig att satsa och lyssna till de yngre. De unga är inte framtiden, de är !

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv insändare

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv insändare

Mer läsning

Annons