Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Den som är förälder kan aldrig vara "barnfri"

Annons

I Arbetarbladet 14 april skrev signaturen ”Orolig +65” hur hon bekymrar sig över att föräldrar inte verkar vilja umgås med sina barn. Jag vill invända mot begreppen som används.

”Barnledig” passar bra på den förälder som till exempel har barnvakt eller där barnet för tillfället bor hos annan förälder.

”Barnfri” däremot används med fördel om personer som självvalt inte har barn. Sådana finns, men eftersom det är utanför normen ses det ofta som otänkbart. Någon som har ett barn blir aldrig ”barnfri”. Inte ens när de flyttar hemifrån.

Frågan lyfts om detta med barnfria hotell som om det skulle vara för att föräldrar vill semestra utan sina egna barn. Det är snarare ett svar på efterfrågan från vuxna som inte vill semestra med andras barn.

Vad gäller sakfrågan konstaterar jag att föräldrar frekvent exempelvis på Facebook berättar om sin ”lyxiga egentid” (det vill säga när de är ”barnlediga”) så det verkar eftersträvansvärt. Inte alls konstigt. Umgänge med barn är ofta motsatsen till lugn och ro, och vila behöver alla. Insändarskribenten verkar tycka att föräldrar i dag är bortskämda. Jag tycker tvärtom att de gör ett hästjobb!

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv insändare

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv insändare

Mer läsning

Annons