Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Det är dags för kortare arbetsdag


När Daniel Suhonen höll sitt första maj-tal i Sandviken rörde han vid en fråga jag länge funderat över: Arbetstidsförkortning.

Annons

Vi blir allt fler i vårt avlånga land och inom 20 år kan så mycket som 2,5 miljoner jobb försvinna. Varför? Tekniska avancemang. Automatiseringen. Robotarna. Ny, billigare, arbetskraft som kan arbeta dygnets alla timmar runt utan krav på schyssta villkor. Bland de drabbade blir först vad som kan anses vara rutinjobb och mer avancerade uppgifter är bara en tidsfråga.

I dag rycker politikerna på axlarna över utvecklingen; någon måste administrera och underhålla robotarna vi kan skapa nya jobb! Vem som helst kan se utmaningarna i att täcka upp de jobb som tros försvinna endast om 20 år, samtidigt som vi måste skapa nya därutöver för att hänga med i det ständigt växande folkmängden och undvika en förstärkt massarbetslöshet.

Att gå från åtta till sex timmar per dag skulle inte enbart gynna folkhälsan, utan även göra att tre arbetstillfällen blir fyra. Detta skulle göra att färre behöver gå på arbetslöshetsersättning, men kostnaderna för fler anställda måste också beaktas. Antalet timmar per dag bör därför justeras stegvis, för att genomföra nödvändiga reformer på vägen.

Arbetstidsförkortning har redan stöd av svenska folket med Vänsterpartiet och Miljöpartiet, men även Feministiskt Initiativ som kan komma in i riksdagen i valet 2018. I början av 1900-talet drev Socialdemokraterna igenom åttatimmarsdagen, nu är det dags för arbetarrörelsen att ta nästa steg.

Jacob Hugosson

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv insändare

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv insändare

Mer läsning

Annons