Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Det är ett högt pris för dagens rea-mat

Annons

Våra matval är viktiga. Ekologiskt kanske är lite dyrare och lokala matbönder härifrån Gästrikland kanske till en början är svårare att hitta än ett Ica, men det smakar bättre och planeten kommer att tacka dig.

Mantrat har länge gått i Sverige att vi behöver billigare mat, och det har den blivit. I början av förra seklet stod livsmedlen för cirka 80 procent av hushållsutgifterna, nu är de nere på knappa 15 procent. Men det som vi inte tänker på är att någon annan får stå för kostnaderna. För att ha råd att pressa ner priserna produceras maten på ett miljömässigt ohållbart sätt; regnskog huggs ner i Brasilien för stora odlingar av sojabönor som ska gå till att göda upp ”svenskt” nötkött. Maten fraktas kors och tvärs över världen i flygplan, båt och tåg som bidrar till klimatförändringen. Lax som odlas i Chile filéas i Thailand för att sedan hamna i frysdisken i vår lokala butik. Dessutom vet vi att maten odlas med konstgödsel och bekämpningsmedel som utarmar jorden och förorenar vattnet, för att inte nämna maten. Detta är ett högt pris för dagens rea-mat enligt mig, även om det inte betalas av våra plånböcker.

Men som tur är finns andra alternativ: Vi kan välja ekologiskt eller lokalt producerade livsmedel. Då är det enklare att få översikt på hur maten produceras och aktivt välja en klimatsmart och hälsosammare mat för vår planets och våra barns skull.

Anton Larsson, Österfärnebo

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv insändare

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv insändare

Mer läsning

Annons