Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Det är helt olika reaktorer

Annons

Svar till Wera Andersson,14 april.

Wera Andersson likställer i sin insändare i Arbetarbladet kärnkraft med kärnvapen. Det är som att likställa Svensk stålindustri med gevär och pansarvagnar. Bara för att vapen kan tillverkas av ett ämne, betyder det inte att all verksamhet som inkluderar det ämnet är av ondo.

Sedan går hon vidare med att likställa den svenska kärnkraften med Tjernobyl. Saken är den, att det är helt olika typer av reaktorer. I Sverige har vi huvudsakligen kokvattenreaktorer, men även tre tryckvatten- reaktorer. I Tjernobyl hade man en grafitmodererad reaktor.

En skillnad är att i en kokvattenreaktor avtar kärnklyvningen av sig själv, om effekten skulle öka okontrollerat. Detta sker inte i de grafitmodererade reaktorerna. En annan skillnad är att grafit är brännbart, till skillnad från vatten, vilket ökar risken för brand – vilket var vad som hände i Tjernobyl.

I dag ska därför inte olyckor som den i Tjernobyl kunna ske.

De kärnkraftverk som byggs i dag har i sin tur ännu högre säkerhet, och dessutom högre verkningsgrad, än våra nuvarande reaktorer som byggdes under 70- och 80-talen. Verknings- graden är viktig inte minst för att minska såväl mängden bränsle som avfall. Precis som inom vind- och solkraft går den tekniska utvecklingen framåt, och vi har redan kommit en bit på väg när det gäller nya metoder att utvinna energin, liksom alternativ till uran som bränsle.

Kärnkraften som teknik har alltså utvecklats oerhört sedan 1980-talet och i framtiden kommer vi förmodligen att kunna återanvända delar av avfallet. Dessutom är kärnkraften i dag en mycket dominerande energikälla.

Eftersom flera av våra nuvarande kärnkraftverk snart kommer att behöva tas ur bruk skulle det innebära ett energibortfall på 42 procent. Det är inte ett bra framtidscenario för vår energiintensiva industri här i Gävleborg. Eftersom vindkraft i dag endast utgör 1,35 procent av vår energiproduktion måste vi därför trygga framtidens energiförsörjning och därmed också jobben i vår industri genom att öppna upp för att ersätta våra gamla kärnkraftverk med nya.

Kärnkraft är dessutom det energislag som under sin livstid förbrukar allra minst koldioxid – till och med mindre än både vindkraft och vattenkraft. För alla miljövänner borde därför kärnkraft vara ett uppskattat alternativ.

riksdagsledamot från Gävleborg

ledamot i arbetsmarknadsutskottet

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv insändare

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv insändare

Mer läsning

Annons