Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Det är mer tidskrävande att få MVG än G

Den nya skolreformen ska träda i kraft år 2010. Det innebär första urvalskvoteringen för de elever som har ett fullständigt gymnasiebetyg, det vill säga 2 500 gymnasiepoäng.

Annons

Andra urvalskvoteringen hamnar de elever som har ett blandbetyg exempelvis 2 200 gymnasiepoäng från ungdomsgymnasiet och 300 poäng från vuxengymnasiet. De elever som önskar att tilläggskomplettera efter ungdomsgymnasiet på vuxenutbildningen hamnar därmed på andra urvalskvoteringen.

Ett orättvist exempel mellan en G-elev och en MVG-elev enligt urvalskvoteringen: Den första eleven har en fullständig gymnasieexamen från ungdomsgymnasiet och godkänt på samtliga ämneskurser och därmed hamnar den eleven på första urvalskvoteringen. Andra urvalskvoteringen är de elever som har ett så kallat blandbetyg både från ungdomsgymnasiet och vuxengymnasiet. Den elev som har ett blandbetyg och har betyget MVG på samtliga kurser både på ungdomsgymnasiet och på vuxengymnasiet hamnar därmed på andra urvalskvoteringen. Det är mer tidskrävande att få MVG på samtliga kurser än godkänt. Det som är märkligt är att den MVG-eleven som har tillläggskompletterat och har MVG på samtliga ämneskurser hamnar enligt den nya skolreformen på andra urvalskvoteringen och den G-elev som inte har tilläggskompletterat på vuxengymnasiet och har enbart godkänt på samtliga kurser hamnar därmed på första urvalskvoteringen. Urvalskvoteringen medför att G-eleverna får utbildningsplatser och MVG-eleverna får stå utan utbildningsplatser.

Socialdemokratiska studentförbundet

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv insändare

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv insändare

Mer läsning

Annons