Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Det är sökande som saknas

Apoteket i Hedesunda har stängt på grund av personalbrist. I artikeln i gårdagens Arbetarbladet hävdar Andreas Rosenlund från Kronans Droghandel att fler utbildningsplatser behövs.

Annons

När Andreas säger detta kan han inte vara medveten över huvud taget om hur det ser ut på universitetet i dag. Jag går på receptarieprogrammet i Uppsala. Jag har valt den här utbildningen för att jag vill jobba på apotek och för att jag fick veta att det behövs farmaceuter i Sverige. Döm om min förvåning när vi i vår klass bara var knappa 40 stycken på 75 platser när vi började! Efter tre terminer är vi cirka 30 stycken kvar. Hur många kommer vi att vara vid examen? Varje termin finns 75 platser att söka i Uppsala för att bli receptarie men de sökande är så få att alla som är behöriga kommer in. Alltså är det inte utbildningsplatser som behövs i Sverige utan ett lyft från företagens sida om att de behöver personal så att fler skulle söka utbildningen.

Som de flesta utbildningar i Uppsala är det tufft att läsa till receptarie, knappt hälften som börjar tar sin examen. Jag tycker så klart inte att kraven ska sänkas så att fler klarar utbildningen men ofta är kraven orimligt höga. Många av oss som läser till receptarier är föräldrar och pendlar flera timmar om dagen. Förra terminen hade vi sex salstentor. Min kompis som läser till lärare hade två. Det räcker att man missar någon av dessa så drar CSN öronen åt sig och man kan inte fortsätta, för omtentor det får vi skriva i augusti och på sommaren måste vi jobba heltid för att överleva (som alla andra studenter.) Kommer man efter är det mycket svårt att komma ikapp.

Detta gör jag för att jag brinner för yrket jag valt. Pendlar fem timmar om dagen nästan varje dag i veckan, hinner hem för att hämta på dagis, laga middag, tvätta kläder och plugga. Sover är något man gör någon timme på tåget. Allt detta i tre år för att bli skyldig några hundra tusen kronor som ska betalas tillbaka av en lön som inte är så mycket att skryta med. Efter tre år på universitet kommer min lön efter att ha betalat den månatliga återbetalningen till CSN inte att vara större än den var när jag var 28 år och jobbade heltid inom restaurang. Men jag gör det ändå för jag vill bli farmaceut och jag vet att jag kommer att behövas. Men snälla, säg inte att det saknas utbildningsplatser. Det är sökande som saknas och jag hoppas så att företagen kan hjälpa till att höja statusen för detta yrke så att fler vill söka och utbilda sig.

Jag vill inte bli färdig och komma ut på en underbemannad arbetsplats.

Allt skriveri i tidningarna om att människor tappar förtroende för farmaceuternas kompetens gör ju inte saken bättre. Med detta vill jag bara understryka att ingen glider igenom utbildningen i Uppsala!

Ida

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv insändare

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv insändare

Mer läsning

Annons