Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Det behövs en attitydförändring

/
  • ”Att vara ett försöksdjur innebär att du måste prova antibakteriella rengöringsmedel, få titanskruvar inborrade i käken och ofrivilligt bära blöjor. Däremellan sågar man upp din hjärna och sätter dit elektriska kablar”, skriver Lilian Bäckman.

Annons

Den 24 april är det Försöksdjurens dag. Det är svårt för oss konsumenter att veta hur diskmedel och bläckpennor är producerade, att dessutom hålla koll på vilka vardagsprodukter som framställts genom djurförsök är nästan en omöjlighet. Kanske är det inte heller där ansvaret ska ligga? Samhället blir ohållbart om alla etiska avgörande ska göras på individnivå. Det stora förändringarna kräver ofta beslut från en högre instans.

Många beslutsfattare beter sig som De tre aporna; Inte se något ont, Inte höra något ont och Inte säga något ont, gällande djurförsök.

Att vara ett försöksdjur innebär att du måste prova antibakteriella rengöringsmedel, få titanskruvar inborrade i käken och ofrivilligt bära blöjor. Däremellan sågar man upp din hjärna och sätter dit elektriska kablar. Man kan också beställa dig à la Specialdesign – då är du extrautrustad med gener från andra djur. Dina grundgener kan ha stängts av, då kallas du för en ”knockout”.

Ett annat populärt djurförsök är att smittas med sjukdom. Och det är extra sjukt, eftersom 80–90 procent av alla nya läkemedel dras tillbaka, efter att man också testat de på människor. Det finns billigare, bättre, säkrare och snabbare sätt än att försöka på djur. Det är oacceptabelt att 8,5 djur av tio får sätta livet till för att försöksenheterna är rudimentära.

Regeringen, det skulle behövas en attitydförändring, en handlingsplan och mer pengar till alternativa försöksmetoder.

Kontakta Djurens Rätt eller Forska utan djurförsök, de kommer hjälpa er. Att se djurförsök gör ont, att höra försöksdjur gör ont, att prata om försök på djur gör ont. Men De tre apornas metod kan aldrig vara en godtagbar ursäkt för våra makthavare.

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv insändare

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv insändare

Mer läsning

Annons