Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Det enda positiva är att kaffet är gratis

Annons

Jag är 38 år gammal och har varit arbetslös i över två år nu och får ingen hjälp av Arbetsförmedlingen som tvingat mig att avstå från två jobb så nu blev det fas 3. Blev skickad till Stöd och matchning. Skrev ett mejl till Arbetsförmedlingen efter en månad.

Det enda positiva jag kan säga är att kaffet är gratis.

Jag anser att det är en skymf mot mig som människa och ett hån mot min intelligens att vistas där. Jag fick svar ”Jag avbryter Stöd och matchning från och med dagens datum och jag kommer att meddela Socialtjänsten att du tackat nej/avbrutit anvisad insats från Arbetsförmedlingens sida!”.

Vid en drop in-tid på Arbetsförmedlingen bad min handläggare mig att kontakta en viss välgörenhetsförening då jag måste ha en sysselsättning i fas 3. Jag gjorde det samma dag och meddelade Arbetsförmedlingen som svarade. ”Hej, jag tar en kontakt med *******på *****så återkommer jag till dig angående startdatum!”

Detta var 25 augusti. 5 oktober efter påtryckningar fick jag svaret ”vi har en personalsituation som gör att vi inte hunnit tala med ***. Vi återkommer till dig när vi har gjort det.” 28 oktober: Jag vidarebefordrar ditt mejl till *** som ju är din arbetsförmedlare. Vi har ej tagit fullt ut ställning till om sysselsättningsplats på *** är det bästa alternativet. Vi vet ju att detta ej leder vidare, men det är dock en sysselsättning.

De vet att det inte leder vidare så varför bad de mig ta kontakt med föreningen? Varför skulle de återkomma med startdatum om de ej tagit fullt ut ställning? Hanterar Arbetsförmedlingen alla så här?

Om de var hälften så smarta som de är dumma så vore de genier

SVAR DIREKT:

Jag vill börja med att be insändarskribenten om ursäkt. Du tycks ha hamnat i kläm och det är mycket beklagligt. Vi är inte ofelbara och uppskattar att få veta när saker och ting inte går som det ska så att vi kan bli bättre.

Arbetsförmedlingens upp- drag är att hjälpa arbets-sökande att hitta ett jobb och arbetsgivare att hitta arbetskraft. Syftet med Jobb- och utvecklingsgarantins fas 3 är att fungera som en möjlig övergång till arbete genom att ge nya erfarenheter, meriter och referenser. Arbetsförmedlingen strävar efter att hitta arbetsplatser som kan ge dessa erfarenheter till personer som deltar i fas 3, det vill säga personer som varit borta från arbetsmarknaden en längre tid. Men allt passar inte alla därför görs en individuell bedömning innan man anvisas, det sker inte per automatik.

När det gäller stöd och matchning så är det inte bara kaffet som hamnar på plussidan, av dem som i Gävleborgs län har deltagit i den tjänsten har 40 procent gått vidare till jobb.

Varför det blev som det har blivit för dig kan jag omöjligt svara på då jag inte kan kommentera ett enskilt ärende på grund av sekretess och inte känner till något utöver det som står i insändaren.

Därför uppmanar jag dig att antingen kontakta mig personligen eller chefen på ditt arbetsförmedlingskontor för en vidare dialog.

Charlotte Humling,

chef, Arbetsförmedlingen Gävle och talesperson för Arbetsförmedlingen Gävleborgs län

 

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv insändare

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv insändare

Mer läsning

Annons