Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Det heter förskola och inget annat

Annons

Socialdemokraternas kriskommission lade fram sin rapport 15 februari. I samband med detta intervjuades Anna Johansson, en av kommissionens ordföranden, i samhällsprogrammet ”Sverker rakt på” 15 februari. Hon använder sig i stort av ett professionellt språk men när det kommer till att hon ska beskriva förskolan brister det rejält. Jag citerar: ”man vill ju att ungarna ska ha det bra på dagis”.

Enligt min åsikt kränker detta uttalande inte bara en hel yrkeskår utan även de barn som finns i verksamheten.

Att gemene man säger dagis och ungarna är en sak, men makthavare och andra som uttrycker sig i etern borde tänka mer på hur orden tas emot på andra sidan mikrofonen. Dagis är en förkortning av daghem vilket är en verksamhet som inte finns längre.

Förskolan bedriver en seriös verksamhet där läroplanen för förskolan finns som styrdokument sedan 1998. Den är reviderad och används som ny upplaga från 1 juli 2011.

I samband med detta försvann daghem som begrepp ur skollagen och ersätts med förskola.I den nya skollagen som beslutades av riksdagen 22 juni 2010 blir förskolan en egen skolform. Den börjar tillämpas 1 juli 2011.

Vi pedagoger inom förskolan kämpar ofta i motvind vad gäller status. Vi arbetar dock med en tro på ett bättre samhälle där förskolan är viktig och betydelsefull för framtidens vuxna. Jag talar förmodligen inte bara för mig själv, när jag hävdar att jag kunde byta blöjor och utfordra barnen redan innan jag studerade tre och ett halvt år på högskolan.

Att lära känna ett barn och sedan vara deras medupptäckare genom förskolans äventyr. Jag hoppas kunna väcka tankar om hur viktig förskolans verksamhet är för barnet och hur viktigt barnet är för förskolan. Det nyfikna och kompetenta barnet som bara längtar efter att få lära och växa som människa. Därför är det viktigt att höja både status och benämning. Det heter förskola och ingenting annat.

Anna-Karin Hultman

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv insändare

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv insändare

Mer läsning

Annons