Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Det kan räcka nu

Annons

Jag har varit och är rökare sedan många år tillbaka. Detta har blivit ett livsmönster. Jag uppfyller mitt arbete till 100 procent, trots rökandet. Den lilla ”saken” (cigaretten) förhindrar inte min arbetskapacitet, tvärtom. Jag undviker alltid andra människors närvaro när det är dags för ett ”bloss”.

Däremot gör det mycket ont när man i dag vet att det är mycket skadligt. Detta var inte uppmärksammat tidigare på grund av okunskap om tobakens skadeverkningar. Vi är säkert många som önskar att även vi kunde fimpa för gott. Men jag tror att det ligger något mer bakom rökandet, än bara nikotinbehov. Det är därför vissa kan sluta lättare, alltså mer obehindrat. Med andra ord, vad man har med sig i sitt bagage. Cigaretten blev ”någon för mig”.

Mycket har jag bearbetat, men detta finns kvar. Att ständigt få höra eller läsa om oss rökare gör inte saken lättare, nej tvärtom. Oftast kan det bli motsatt effekt, eftersom vi blir påminda om dessa skadeverkningar. Jag vill absolut inte försvara tobakens ohälsosamma effekter, utan bara förklara vad som kan ligga bakom varför vi har så svårt att fimpa.

Det är så lätt att tycka och tänka, när man inte har den kunskapen, att kunna sätta sig in i grundorsaken varför det är så svårt att sluta röka.

Om vi ska fördjupa oss i vad som mer är farligt i vår så kallade välfärd kan listan göras hur lång som helst. Räknar bara upp några alternativ: Alla avgaser som både barn och vuxna får i sig dagligen, vare sig vi vill eller inte.

Och vad köper vi, som vi sedan äter eller dricker i tron att det är nyttigt och rätt?

Det jag har räknat upp, vad resulterar det i och vad blir det för följder? Jag menar, med denna liknelse, varför har vi ”enbart” fastnat för nikotinets skadliga effekter?

Många av er som läser min insändare ser säkert detta som dubbelmoral från min sida. Jag försöker bara att undvika det jag klarar mig utan.

Däremot upplyser jag mina kära barnbarn om cigarettens skadeverkningar och att denna inte löser några problem.

Men allt det andra ogynnsamma i vår välfärd kan jag inte stå till svars för.

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv insändare

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv insändare

Mer läsning

Annons