Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Djursmugglare värre hot än bärplockare

SVAR TILL: ”Bo Grapenskog”, 10 augusti

Jag håller med Grapenskog att det är viktigt att respektera och vårda allemansrätten.

Annons

Grapenskog har dock fel när han påstår att bär och svamp tillhör markägaren så länge de står på rot eller sitter på riset. Det är fritt fram att plocka bär och svamp utanför tomt. Det är ju just detta som är allemansrätten. Givetvis bör man visa hänsyn och inte gå allt för nära tomten.

Men det finns något som är ett mycket större hot mot vår allemansrätt än de utländska bärplockarna. I Europa utanför Norden finns en slags mask som rävar, hundar med flera djur är bärare av. Dessa djur sprider genom sin avföring dessa maskar i naturen. Maskarna kan genom bären ta sig in i människans kropp där de angriper levern vilket oftast leder till döden. Nu är det så att många personer smugglar hundar och andra djur till Sverige. Dessa djur som inte stått i karantän kan därmed införa denna mask till bland annat Sverige. Händer detta och den sprider sig i naturen är allemansrätten inget värd längre eftersom vi då inte kan njuta av naturens gåvor.

Därför borde det vara minst fängelse och höga böter för de som smugglar djur till Sverige. Alla bör verka för att vi får en lagstiftning som minimerar risken att få dessa dödliga maskar i vår natur.

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv insändare

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv insändare

Mer läsning

Annons