Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Döp bron efter Bäck

Annons

Arbetarbladet och Gefle Dagblad har tidigare publicerat mina insändare om Världshälsodagen, men redaktörerna har satt rubriken Hedra Abraham Bäck på Världshälsodagen respektive Uppmärksamma Abraham Bäck på Världshälsodagen. Förvisso med ledning av min text om såväl Världshälsoorganisationens (WHO:s) budskap om diabetes och om Bäcks läkargärning som om mitt medborgarföreslag att hedra Bäck via namn på bron över Gavleån mellan Gävle sjukhus och Valls hage - den bro som redan i september 2013 fick namnet Pehr Löflings bro, dock utan reglementerat samråd och trots att varken godkänd detaljplan eller bygglov förelåg.  Gör det ens i dag?

Googla Abraham Bäck + Valls hage och klicka på länkar till ovanstående och andra rubriker till insändare. Där redovisas både berednings- och beslutsgången samt mina argument för en ändring av bronamnet. Läs Låt bron heta Bäck, Välj Bäck i stället för Löfling, Vi kan lyfta fram både Bäck och Löfling samt Abraham Bäcks bro är ett bättre namn. I de senare insändarna har jag tagit fasta på nya rön om familjen Löflings ursprung och Pehrs födelseplats, som Ljustorps hembygdsförening i Medelpad presenterar på sin hemsida i form av både bildspel och artikel. Googla Löfling + Ljustorp.

Så här kan det bli tål att begrundas utifrån både bild och text publicerad i GD 2 maj 2012 med förhoppning om invigning på Världshälsodagen 2013. Sedan dess har kunskapen om Abraham Bäcks liv och gärning ökat avsevärt. Inför 300-årsjubileet 2013 av hans födelse publicerades böckerna Abraham Bäck – mannen som reformerade den svenska sjukvården samt Abraham Bäcke – Linnés vän och nydanare av svensk läkareutbildning. Som preses i Collegium medicum under drygt fyrtio år hann Bäck med att tjäna Sverige och vårt lands befolkning från allmoge till kungafamiljer. Som ”en av medicinens målsmän” och ”folkhälsans fader” kan han som förebild verka än i dag och i framtiden. Linnélärjungen och botanisten Pehr Löfling blev förvisso professor i Spanien, men dog redan som 27-åring i Venezuela. Om han inte föddes i Tolvfors och heller inte bodde där de två första åren bodde han förvisso där i sex år, men fjorton år i Uppland. Abraham Bäcks skolgång fyra år i Gävle och föräldrahem i Söderhamn må väl även vid den jämförelsen väga tyngre.

Nils-Inge Enlund

 

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv insändare

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv insändare

Mer läsning

Annons