Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Du kan inte leva åt ditt barn

Du kan inte leva åt ditt barn – fast ibland skulle man väldigt gärna vilja – men du vill självklart förhindra att din son eller dotter hamnar i farliga situationer. Dessutom vill du ge ditt växande barn kunskaper och värderingar när det handlar om alkohol och trafik.

Annons

När stämningen är rätt kanske ni pratar om hur viktigt det är att tänka igenom och planera för hur man tar sig hem från den där festen eller vad man ska göra eller säga i olika situationer om de uppstår.

En annan gång kanske ni försöker leva er in i hur livet blir för den som vållar en olycka – sorgen, smärtan, skammen. För den som drabbas. För alla runt omkring.

Det är också livsnödvändigt att ditt barn själv lär sig att sätta gränser gentemot andra; kamrater som en dag kanske kommer att försöka pressa honom eller henne att åka med en onykter förare eller som tycker att det är okej sätta sig bakom ratten – fast man har druckit. Det är både en rättighet och ett ansvar att inte låta sig kränkas och övertalas. Och det är din uppgift som vuxen att lära ditt barn att våga göra det.

• Aldrig köra alkohol- eller drogpåverkade

Du som förälder är en viktig förebild för dina barn och ungdomar.

• Vägra åka med en onykter förare.

Därför behöver barn och ungdomar stabila vuxna som vågar ta ställning och som vågar visa livsmod. Som själva säger nej.

• Hindra andra från att köra alkohol- eller drog- påverkade.

Vi som vuxna förväntar oss att våra ungdomar ska stå upp för sig själva, sina ideal och göra det som är rätt. Ofta i tillkrånglade och pressade situationer.

Men har vi själva tänkt igenom var vi står i olika frågor? Är vi själva konsekventa? Har vi själva modet att hindra någon?

Motorförarnas Helnykterhets förbund MHF Gävle

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv insändare

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv insändare

Mer läsning

Annons