Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

En befrielse från mörka morgnar!

Annons

I morgon, söndag 25 oktober, tar sommartiden slut. Det känns som en befrielse från de mörka morgnarna! Sommartiden har tvingat bönder och arbetare att stiga upp i becksvart mörker i nära tre veckor i onödan.

Man har fått stiga upp en timme tidigare än man behöver göra om man haft svensk normaltid. En timme becksvart mörker i onödan alltså. Jag tyckte det var bättre när man skiftade till normaltid sista söndagen i september. Det stämde mycket bättre med Sveriges ljus. 21 oktober går solen upp i Stockholm klockan 7.42 och ned klockan 17.21, i Gävle går den upp klockan 7.50 och ned klockan 17.21. I Göteborg går den upp först klockan 08.02 och ned klockan 17.50 vilket är alldeles för sent för att vara en timme framskjutet!

Hade vi inte haft sommartid hade solen gått upp denna dag i Stockholm klockan 06.42 och ned klockan 16.21, i Gävle 06.50 och ned klockan 16.21, i Göteborg hade den gått upp klockan 07.02 och ned klockan 16.50. Vilket stämmer mycket bättre med ljuset för arbetsdagen!

Nu går solen upp tidigast i Visby klockan 7.37 och senast i Åre klockan 08.17. Så gotlänningarna känner minst av sommartiden! Från och med 1997 har sommartiden varat till sista söndagen i oktober för att alla EU-länder ska ha lika! Löjligt! Varje land skulle själva få bestämma hur man vill ha det!

Jag tycker att sommartiden ska börja sista söndagen i april och sluta sista söndagen i september. Det är den tiden på året man utnyttjar den mest.

Att ställa om till sommartid i slutet av mars är alldeles för tidigt. Det är i regel en vintermånad. Njut på söndag och sov en timme längre!

David Wiklund

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv insändare

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv insändare

Mer läsning

Annons