Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

En enkel fråga från en förälder med ett funktionshindrat barn

En enkel fråga från en förälder med ett funktionshindrat barn: Varför behöver vi läkarutlåtande av behandlande läkare och intyg från sjukgymnast med mera?

Annons

Vi ansökte om mer assistenttimmar och hade utlåtande från alla håll och kanter. Men vad de intygen ska vara till för förstår inte jag. Det vore väl mycket bättre att visa sitt barn för försäkringskassans utredare, det är ju ändå de som är ”experter”.

Man kan skriva i ett avslag att vanliga barn också behöver uppsöka sjukhus ibland. Javisst, men de kanske inte behöver opereras två–tre gånger per år på grund av sin sjukdom. Eller uppsöka sjukhus flertalet gånger per månad, habilitering plus en massa andra instanser, ha andningsapparat för att kunna fungera på dagarna och medicineras med flera sorter medicin per dag. Det tror jag inte vanliga barn behöver.

Förälderansvar har alla föräldrar, men att kalla det för förälderansvar för att hjälpa sitt förlamade barn att få komma och bada på badhus som andra barn, är inte lätt med ett barn som väger 37 kilo. När man begär dubbel assistans för den saken är det förälderansvar. Hur många timmar handlar det om, inte många. Börja tänk lite grann och sitt inte med regelboken mitt framför näsan.

Sedan kan jag inte heller förstå att det ska ta nästan ett år innan man får sitt beslut.

Jag tror att det går fortare att visa upp sitt barn (som jag sa förut) och om utredaren kan vara med oss en vecka dag och natt tror jag många beslut skulle komma snabbare och kanske se annorlunda ut. Varför litar man inte på vad vi föräldrar och läkare med mera säger i sina intyg?

Nattassistans är någonting som måste vara en aktiv insats annars får du bara jourtid.

När vårt barn sover med masken på kan den lossna, vilket har hänt många gånger, man kan spy i masken och slangen kan lossna. Det är saker som en vuxen vaken måste ha koll på hela tiden. Men hur ska man orka vara vaken både dag och natt?

Sedan detta att man alltid måste ta fram de negativa sakerna. Tänk att få berätta alla positiva sakerna någongång i stället.

Jag har läst många olika beslut som finns i landet och jag måste säga att det beror helt och hållet på var man bor och vilken utredare man får. Är utredaren redan från start avogt inställd så blir nog beslutet därefter.

Det är mycket mer man kan ta upp men man orkar inte slåss mot denna jätte hur länge som helst och det vet dom.

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv insändare

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv insändare

Mer läsning

Annons