Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

En fråga till Regionens maktpolitiker

Annons

Inser ni att styret av Regionen varit och är en katastrof?

Det är en mycket viktig fråga, som regionens alla medborgare, skattebetalare och väljare vill få ett svar på. Det räcker med ett enkelt ja eller nej.

Alla stora företag i Gävleborg leds av en styrelse bestående av erfarna och kunniga människor, väl insatta i företagets verksamhet. De tillsätter en noggrant utvald verksamhetschef, professionell och meriterad. Alla företag i Gävleborg gör så utom ett, det kanske största och för medborgarna viktigaste. Till Regionens styrelse väljs politiskt ett antal glada amatörer i företagsledarsammanhang. De vet ingenting om företagets verksamhet och inte heller vilka kvalifikationer som ska krävas av en verkställande företagschef.

När det var aktuellt i Gävleborg att tillsätta en sådan, så valde man helt enkelt en chef som redan fanns i organisationen. Att många av de bästa yrkesmedarbetarna under hans tidigare chefsskap slutat och flyttat på grund av otrivsel tog politikerna ingen hänsyn till, inte att han var helt okunnig i sjukvårdsabete heller. Han lovade politikerna guld och gröna skogar. De sålde sina själar och lät honom bli såväl administrativ som produktiv chef och som sådan kunna skapa sitt drömsystem. Detta system har med politikernas stöd byggt en osannolikt unik maktstruktur under och runt tjänstemannadirektören. I andra företag är det ett vitalt tankeutbyte och en nära kontakt mellan ledning och personal på alla nivåer så att alla känner sig delaktiga.

I Regionen saknas helt kontakt mellan maktpyramiden och den patientnära sjukvårdspersonalen, som aldrig sett sina chefer. Så görs inga framsteg, så vårdas ingen personal. Personalen flyr, ekonomin går på kryckor. Skattebetalarnas dryga insatser går inte till sjukvård utan till oskäligt dyra ersättningssystem, som drabbar och försvårar för den tappra ordinarie personal, som stannat kvar och slutligen och mest drabbas naturligtvis patienten.

Frågan är alltså: Inser maktpolitikerna att regionstyret är en katastrof?

De två högsta cheferna ska nytillsättas.

Gävleborgarna vill veta var de styrande politikerna står. De är skyldiga att visa sig för väljarna. I dessa spalter har det ställts mängder av frågor till maktpolitikerna, men det kommer inga svar. Nu är det dags.

Jarl Karén 

Glada Hudik

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv insändare

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv insändare

Mer läsning

Annons