Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

En lärare är inte ledig när han inte har lektion

Svar till "Före detta lärare", 2 februari

Annons

En lärare har en årsarbetstid på 1767 timmar varav 1 360 timmar är reglerad arbetstid och ska fördelas på 194 dagar. En betydande del av arbetstiden utgörs alltså av förtroendetid. Uppgifter som läraren förväntas utföra på förtroendetid inbegriper visst för- och efterarbete, inläsning av ny forskning och juridiska frågor samt spontana elev och föräldrakontakter. På förtroendetiden kan övertid inte uppstå och det är således svårt att finna lagrum för att en lärare skulle kunna avstå från att svara i telefon på helger. Att en lärare svarar i telefon på kvällar när en vårdnadshavare ringer ser jag som fullt naturligt och det är precis den typen av spontana kontakter som tiden är till för.

Den reglerade arbetstiden, 35 timmar per vecka, är den tid som chefen har att leda och fördela arbetet på. Om vi utgår från att den genomsnittlige läraren undervisar under 17 timmar per vecka kan alltså rektor ålägga personen att utföra andra uppgifter som står i naturligt samband med kompetens och tjänstens beskaffning på resterande tid. Läraren är alltså inte på något sätt ledig när han inte har lektion eller föreläsning.

Det är ganska vanligt att lärares reglerade arbetstid sänks med en timme, som reserveras för av lag föreskrivna möten. Läraren har då 34 timmar reglerad arbetstid och en schablontimme för kvällsförelagda möten per vecka så att arbetsdagen inte tredelas alternativt leder till övertid.

Fakta

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv insändare

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv insändare

Mer läsning

Annons