Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

En lögn blir en sanning om den upprepas ofta

Annons

Försökte mig på en kul frågesport i Arbetarbladet om vad man vet om Gävle. Det var intressant att ta reda på svaren – allt finns ju på nätet! Trots att jag prickade in alla rätt blev facit 10 av 12, men det kan man ju bjuda på. Tyvärr var en av frågorna felställd, vilket vittnar om det faktum att ”en lögn blir till sanning om den upprepas tillräckligt ofta”. Frågan löd: ”När byggdes Strömbadet om till konserthus?”

Faktum är att Strömbadet aldrig byggdes om. Det revs helt och hållet så när som på ett hörn av bassängen som fick vara kvar i ett fläktrum eller liknande. Myten om att Strömbadet skulle byggas om startades av förespråkarna och var en del av strategin för att få kommunfullmäktige i Gävle att gå med på att bygga nytt konserthus. Det gällde också att få Gävleborna med på noterna.

Man lyckades till och med att få pris som Årets Byggnad i kategorin Ombyggnad av tidningen Byggindustrins jury. Juryns motivering löd bland annat: ”Trots en stram budget har man lyckats förvandla ett gammalt badhus till ett välproportionerat och blåskimrande konserthus”.

Är det här en engångsföreteelse? Tyvärr inte! I dag handlar debatten om ifall Gävle kommun skänkt 6,5 miljoner till Furuvikvsparken eller inte. ”Skulden är ju avskriven så det blir ingen kostnad för skattebetalarna” motiveras beslutet i Gävle kommunfullmäktige. Ett beslut som få av ledamöterna reserverade sig emot. Men beslutet är överklagat eftersom det misstänks vara olagligt stöd till ett enskilt företag.

Det ska bli intressant att höra Kammarrättens dom. Eller blir det en ny myt av det hela? Att läggas till alla andra politiska myter?

Torbjörn Edlund

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv insändare

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv insändare

Mer läsning

Annons