Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

En ny pensionsuppgörelse är helt nödvändig...

Annons

SVAR TILL ”Thomas”, 5 februari:

Thomas har rätt vad gäller skattetabelluppgifter och ansvaret för pensionssystemet. Det senare infördes med bred majoritet men det innebar inte att det inte är uselt för pensionärer.

Tidigare var pensionerna knutna till löneutvecklingen på arbetsmarknaden, det var därmed följsamt vad gäller levnadskostnadsutvecklingen mellan de som arbetade och pensionärer.

Det nuvarande systemet är knutet till utvecklingen på börsen vilket innebär att med dålig utveckling på börsen men en trots det fortsatt bra löneutveckling ökar klyftan vad gäller levnadskostnaderna mellan den som är i arbete och de som har enbart tilläggspension. För en pensionär med tilläggspension uppgående till 16 834 kr/mån och en preliminär skatt på 4 207 kr/mån har pensionen höjts med 30 kr/mån.

Vad som inte står i skattetabellen och som du tydligen missat är skatteskillnaden mellan den som arbetar och den som är pensionär.

Den som arbetar med samma lön som pensionen för den här pensionären betalar 1 200 kr/mån lägre skatt. Skillnaden blir därmed 1 170 kr/mån. Det framgår inte av skattetabellen. Pensionärens levnadsstandard sänks med drygt 13 000 kr/år i förhållande till den som arbetar.

Kostnadsutvecklingen för pensionärer är lika hög som för dem som arbetar. De flesta pensionärer har nog bara tittat i skattetabellen när de avgav sin röst 2010.

De som dessutom har en statlig tjänstepension har en ännu sämre pensionsutveckling på grund av ett balanseringssystem som det är för långt att redovisa i den här kommentaren.

En ny pensionsuppgörelse är helt nödvändig.

Karl Gustaf Skoog

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv insändare

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv insändare

Mer läsning

Annons