Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Endast folk i arbete skapar välstånd

/


Med risk för att bli beskylld för både det ena och det andra ser jag mig ändå ha anledning att ta till orda.

Annons

För tjugo år sedan översköljdes vi svenskar av propagandan om inträdet i den Europeiska Unionen, EU. De fria rättigheterna skulle bli så bra. Särskilt den ene ”den fria rörligheten”. Vi skulle fritt kunna röra oss ute i Europa. Studera, arbeta, turista, få sjukvård och så vidare.

Sedan en tid tillbaka kan vi se vådan av EU:s fria rörlighet. Utanför våra butiker och affärer har en ny europeisk yrkesgrupp visat sig. Jag menar dessa stackars människor som genom sin närvaro ”förgyller” våra dagar. En närvaro som vi helst vill slippa. Yrkesgruppen ”tiggare” från andra EU-länder främst Rumänien och Bulgarien väller in i vårt land, i en allt vidare ström och med allt flera individer. Det tycks inte vara någon hejd på rekryteringen. Allt tyder på att det hela är organiserat.

Dessa EU-länder kan tydligen inte föda sin egen befolkning utan måste få dem att begära allmosor i andra EU-länder. Man kan undra på under vilka premisser Rumäninen och Bulgarien vann medlemskap i Unionen. Bluffade de? De kunde väl inte på någon punkt ha uppfylla konvergens- kraven.

I rådande situation kan man fråga sig. Vad görs för att dessa utsatta människor ska slippa lida och förnedras? Ger jag en slant ena dagen så sitter hen där nästa dag och vill ha mer och nästa dag och nästa dag. Det är ju ingen hejd på kraven. Man blir bara matt och illa berörd. Det börjar ta emot att passera affärsingångarna för dagliga inköp.

Vi har i demokratisk ordning valt våra ombud i EU-parlament, riksdag, regioner och kommuner. Det aktuella läget kräver att våra ”förtroendevalda” ska agera allt i syfte att få bort ”tiggarna” från våra gator, torg och affärer. Det finns något som heter ambassader och diplomati. Varför användes inte dessa vägar för att få slut på den rådande misären?

Med att långt arbetsliv och idogt arbete under många är, har jag alltid följt devisen ”Endast ett folk i arbete” skapar välstånd. Att tvingas be om allmosor och etablera sig som ”yrkes-tiggare” skapar inget välstånd varken här eller i de länder de utsatta människorna kommer ifrån.

Lars Lundqvist,

Gävle

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv insändare

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv insändare

Mer läsning

Annons