Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Ersätt kärnkraften

Annons

I Arbetarbladet 27 mars hade Björn Frankson en debattartikel, ”Utan kärnkraft – ingen framtid”. Där kan man, om slutförvaringen av använt kärnbränsle, läsa att för sanna miljöpartister finns det ingen teknisk utveckling.

Men Miljöpartiet är inte motståndare till teknisk utveckling! Inte minst vill partiet ha forskning och utveckling av energi från solceller och andra mindre miljöbelastande energikällor.

Hanteringen av kärnavfallet fordrar ännu mycken forskning och utveckling. Vid full drift hos de svenska kärnreaktorerna har det uppstått 30 kg högaktivt avfall per timme. Korrosionen hos de föreslagna kopparkapslarna kan leda till att radioaktivitet så småningom kommer ut i grundvattnet. Olika radioaktiva isotoper angriper då olika delar av människokroppen.

Miljöpartiets kritiska inställning till kärnkraften beror på problemen med uranbrytning, kärnbränsleframställning och avfallshantering. Många tycks tro att kärnkraften inte påverkar klimatet. Men i själva verket ger kärnkraften stora utsläpp av koldioxid, bland annat i samband med kärnbränsleframställningen. Vid folkomröstningen 1980 var de tre linjerna eniga i en fråga: Ingen ytterligare kärnkraft skulle byggas ut. En rejäl satsning på solceller och andra förnyelsebara energikällor måste så snart som möjligt ersätta kärnkraften!

Thorild Dahlgren

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv insändare

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv insändare

Mer läsning

Annons