Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Fäller ni hellre än friar, Q-Park?

Annons

Strax före jul besökte jag Gävle sjukhus. Jag stannade vid en av parkeringsautomaterna och betalade med kort. Kvittot lade jag på instrumentbrädan och körde med bilen till en p-ruta lite längre bort.

Efter mitt besök på sjukhuset betalade jag min parkeringsavgift med mitt kreditkort och gick tillbaka till bilen.

Det visade sig då att jag hade jag fått parkeringsböter. I samband med att jag flyttade bilen, så hade kvittot ramlat ner på golvet.

Att parkeringsvakterna gör sitt jobb och ”lappar” bilar som inte har något giltigt parkeringskvitto synligt i bilrutan, har jag full förståelse för. Men att Q-park som företag, inte kan godta ett giltigt kvitto som kan visas upp för dem och som kan påvisa att avgift är erlagd under den tid när p-boten skrevs ut, känns som rent maktmissbruk.

Jag kan inte tolka deras agerande på annat sätt, än att de trott att jag gjort mig besväret, att hitta någon som betalt avgift under den som p-boten skrevs ut och på sådant sätt kunnat uppvisa ett giltigt kvitto.

Normalt sätt brukar man väl ha som ledord att hellre fria än fälla. Men det gäller tydligen inte för Q-park! Här är det tvärsom som gäller. Hellre fälla än fria!

Besviken på maktmissbruk

SVAR DIREKT:

Frågan är inte om det är maktmissbruk! I stället rör saken frågan vad som är rätt eller fel? Av allmänna parkeringsbestämmelser gäller att biljetten ska placeras väl synlig i framrutan. Det ankommer på den som parkerar fordonet ifråga att svara för att så är fallet. Nämnda förhållanden framgår även av gällande praxis.

Parkeringsvakten har ingen annan bedömningsgrund än att biljetten ligger väl synlig i framrutan för att kunna utföra sitt arbete, det vill säga har bilen parkerat i enlighet med gällande parkeringsbestämmelser på den aktuella platsen. Om jag skulle använda samma retorik som insändaren torde det utgöra maktmissbruk då någon beivras för att ha framfört sitt fordon i strid mot gällande hastighetsbestämmelser trots att hen invänder att hen blivit distraherad av sin mobiltelefon, pågående samtal med passagerare i bilen, starkt motljus eller att hen inte observerat hastighetsskylten ifråga. Varför ska frågan om rätt och fel då det gäller parkering behandlas annorlunda? Det är frågan. Insändaren har inte skrivit ett ord om att det är en felaktig kontrollavgift, utan att fråga skulle vara om maktmissbruk?

Peder Ståhlberg

vd, Q-Park AB

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv insändare

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv insändare

Mer läsning

Annons