Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Får ni bonus för varje sjuk ni vägrar sjukpenning?

Annons

Försäkringskassan i Gävle ägnar sig åt psykisk misshandel och diskriminering av sjukskrivna! För att bara ta två exempel ur verkligheten: En 50-årig kvinna har varit sjukskriven i fyra år på grund av olika åkommor och fått flera diagnoser av olika läkare. En läkare har noggrant specificerat och gjort bedömningen att hon inte är arbetsför. Plötsligt kommer ett brev från Försäkringskassan att sjukpenningen drogs in från ett viss datum med motivering att det inte har framkommit något nytt i hennes sjukintyg! Hur kan en kontorist ha mandat att underkänna flera läkares bedömning? Är det så att de får bonus för varje sjuk de vägrar sjukpenning?

En man har två månader kvar till pension och har varit sjukskriven i ett och ett halvt år. Han har haft flera hjärnblödningar, den senaste gjorde honom blind på ena ögat. Han har även drabbats av fem diskbråck vilket har gjort honom svårt handikappad. Han får ett brev från Försäkringskassan att han är utskriven. Han får rådet att omskola sig, annars får han gå till socialen!

Man kan inte tro att det är sant!

Det ska fram i ljuset hur många sjukskrivna som psykiskt misshandlas och diskrimineras av Försäkringskassan. De sjuka orkar inte protestera, handläggarna skyller på regelverket och de sjuka har nog av sin egen plåga!

Hur länge får detta myndighetsmissbruk fortgå utan att någon reagerar och försvarar de svaga i samhället som inte kan föra sin egen talan?

Omgående ska detta förfarande utredas! Jag har underrättat dagspress, kvällstidningar, Diskrimineringsombudsmannen, Uppdrag Granskning, Kalla Fakta och ansvarig minister i regeringen.

Vanja Palm, Sandviken

 

SVAR DIREKT:

Vi på Försäkringskassan i Gävle känner inte igen den bild som målas upp av Vanja Palm i insändaren till Arbetarbladet.

Försäkringskassans uppdrag är att inom ramen för de lagar och regler som finns bedöma rätten till ersättning. Våra beslut kan överklagas i flera instanser. Rättssäkerheten i våra beslut är stor. Försäkringskassan bedömer inte en människas sjukdom. Vi bedömer hur sjukdomen påverkar förmågan att utföra ett jobb. Läkarintyget är ett viktigt underlag och ofta gör vi samma bedömning som läkaren har gjort.

Det finns olika hållpunkter i en sjukskrivning och kriterierna för att få sjukpenning är olika beroende på hur länge en person har varit sjukskriven och om personens arbetsförmåga bedöms mot det egna jobbet eller mot hela arbetsmarknaden.

Jag vill väldigt gärna komma i kontakt med de personer som detta rör för att höra deras synpunkter om vårt arbete och reda ut de missförstånd som finns. Jag kommer att lämna mina kontaktuppgifter till redaktionen så att de kan kontakta mig.

Eva Alner Liljedahl

områdeschef för Försäkringskassan i Gävle

 

 

 

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv insändare

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv insändare

Mer läsning

Annons