Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Fatta modiga beslut för de hemlösas skull

Annons

Öppet brev till berörda politiker.

Nu har många människor i Gävle upptäckt att det finns hemlösa. Nu har många människor i Gävle visat att de stöder hemlösa i Gävle

Nu har stödgalan för hemlösa 7 januari dragit fullsatt konserthus och samlat in 250 000 kronor som nu används till just hemlösa.

Nu har Socialstyrelsens kartläggning av hemlöshet i Sverige visat att uteliggarna inte ökat men att hemlösheten totalt har ökat och utredningen lägger ett stort ansvar på kommunerna.

Nu har Socialstyrelsen upptäckt att det finns 157 personer (kategori 1, 2 och 4) i Gävle utan egen bostad varav 15 hemlösa som inte har eget tak över huvudet och sover utomhus eller i tillfälliga boende.

Nu har kyrkorna och andra frivilligorganisationer fått bekräftat att det finns hemlösa som de sedan länge vetat om och har träffat.

Nu är det dags att det beslut Gävle kommunfullmäktiges tog i april 2010 om att göra en ”Plan mot hemlöshet” får sitt slutgiltiga beslut. Då kan det hjälpa de hemlösa och motverka att det blir nya hemlösa.

Nu är det dags att ”Plan mot hemlöshet” färdigställs och att konkreta åtgärder beslutas och genomförs efter att också resurser (läs: pengar) ställs till förfogande. Innan det blir för sent.

Nu vet vi att två av remissinstanserna – socialnämnden och omsorgsförvaltningen – i dagarna har fått frågan på sitt bord men det finns ännu inget beslut tagit i kommunfullmäktige om ”Plan mot hemlöshet”.

Nu vet vi också att det behövs akutboende i någon form för de som vandrar runt på våra gator. De hemlösa finns här och nu.

Nu är det dags att berörda politiker frågar efter ”Plan mot hemlöshet” och fattar modiga beslut till hjälp för hemlösa människor i Gävle.

Samförstånd, samverkan och samarbete är den väg som också kallas ”vinn–vinn”, där tredje part vinner mest, alltså de hemlösa.

Kommunens ansvar och frivilligorganisationernas engagemang kan lösa hemlösheten!

Fråga efter ”Plan mot hemlöshet” och se till att det fattas beslut i rätt riktning för de hemlösas skull. Fråga också efter frivilligorganisationernas intresse och engagemang. Agera nu och vänta inte ett och ett halvt år till.

För EKC – Ekonomiskt kunskapscenter i Gävle

Per-Erik Lindberg

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv insändare

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv insändare

Mer läsning

Annons