Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Fira påsk utan stulna fjädrar

Annons

Våren är på väg och påsken med den. Många vill ta in en del av våren med ett påskris, allt som oftast dekorerat med fjädrar. Ganska besynnerligt om man funderar lite över det, och väldigt grymt om man börjar undersöka hur fjädrarna hittat dit...

Alla har rätt att välja vad de själv vill köpa och konsumera, men vill du välja att gynna utnyttjande, förtryck och grymhet? Djurens Rätt vill upplysa dig som konsument om under vilka förhållande det du köper produceras och hjälpa dig att utnyttja din makt som konsument för att stoppa djurförtryck.

De fjädrarna som nu pryder ditt ris var mest troligt en gång en kalkons.

Innan den bidrog till vårt påskfirande levde den ett kvalfyllt liv tätt tillsammans med sina artfränder. Så trångt att dess klor och näbb klipptes av för att den inte skulle hacka sönder de andra som den slogs om utrymmet med. Och till det stressen över att leva i onaturligt stora flockar och i stanken av exkrementer dygnet runt.

Fjädrarna kan plockas från slaktade eller levande fåglar. Oavsett vilket så har de levt sina korta liv under fruktansvärda förhållanden, enbart för att tillfredsställa människors behov. Inga garantier finns för hur fåglarna behandlats även om företag säger sig ha papper på det.

Dokumenten är ofta från företaget självt, inte från en oberoende organisation eller kontrollant.

Det är ingen ursäkt att fjädrarna är en biprodukt från redan slaktade fåglar i köttproduktionen. De fjädrar vi köper bidrar till en extra vinst hos de som i första hand producerar kött. Vill ingen köpa fjädrarna försämras lönsamheten och intresset för verksamheten krymper till fåglarnas fördel.

Att pynta med fjädrar är en tradition. Men en ganska ny, i alla fall om man jämför med hur länge vi har firat påsk, och blev populär först på 1930-talet. Så varför inte ersätta den traditionen med en ny som passar 2000-talet bättre? Det finns mycket annat färgglatt och vackert att dekorera med i stället. Tygblommor, pappersfigurer eller kanske vackra pärlor? Låt fantasin flöda och skapa nya traditioner som inte kräver lidande och död. Bli en fullfjädrad djurvän!

Malena Pettersson,

Djurens Rätt

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv insändare

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv insändare

Mer läsning

Annons