Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Floskler om ”pensionsstölden” igen

/


I januari 1994 gjorde Socialdemokraterna upp med Moderaterna, Folkpartiet, Centerpartiet och Kristdemokraterna om en pensionsreform.

Annons

Princippropositionen lades fram av dåvarande socialförsäkringsministern Bo Könberg (FP). Riksdagen fattade beslut i juni 1994.

Det nya inkomstpensionssystemet var skilt från statens budget. Som en följd flyttades betalningsansvaret för förtidspensionen, den nya garantipensionen och efterlevandepensionen från ATP-systemet till statens budget.

Då var det naturligtvis självklart, att pengarna skulle flyttas med från AP-fonderna. De framtida kostnaderna för detta beräknades till i storleksordningen 350 miljarder.

Alla partierna i genomförandegruppen var överens om att begränsa överföringen till 258 miljarder. I denna ingick när det gällde ekonomiska beslut med stor räckvidd också de ekonomisk-politiska talesmännen, Bo Lundgren (M), senare Mikael Odenberg (M), Karin Pilsäter (FP), Mats Odell (KD), Per-Ola Eriksson(C), och Arne Kjörnsberg (S).

Hittills har 258 miljarder förts över. I 2014 års budget betalade staten 18 miljarder till pensionssystemet för garantipensionerna och 15 miljarder för änke- och omställningspensionerna, tillsammans 33 miljarder.

Staten har hittills betalat in mer än de 258 miljarder som togs från AP-fonderna, och pengarna till garantipension och änke- och omställningspension tas även 2015 från statskassan.

Sanningen

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv insändare

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv insändare

Mer läsning

Annons