Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Följer detta Konkurrensverkets regler?

Med anledning av insändaren i Arbetarbladet 2 september med rubriken ”Varför svarar samma person i telefon på flyttfirmorna?” vill jag förena mig med denne.

Annons

Vid en flytt som beställdes inom Gävle under 2007 begärde jag prisuppgift från Brynäs Express AB varefter jag kontrollerade priser på min flytt hos andra flyttfirmor varvid jag konstaterade att samma person svarade på alla tre ställen.

Prisuppgifterna jag fick från de olika firmorna varierade på flera tusen. Vad jag nu har konstaterat är att de olika firmorna har samma adresser och ägs av samma person varför jag frågar vad vitsen är med detta.

Numera framgår av reklamen i telefonkatalogen att det är flyttföretag i samverkan.

Är detta förenligt med Konkurrensverkets regler om konkurrens- begränsning?

Missnöjd kund

SVAR DIREKT:

För det första är det så att vi från Konkurrensverket inte uttalar oss om rättsliga sakförhållanden i ett enskilt fall utan att vi har gjort en utredning, och det har vi inte gjort i detta fallet.

I sådana här situationer brukar man titta på det man inom konkurrensrättens område kallar den ekonomiska enhetens princip.

Det innebär att granska inte enbart vem som äger – helt eller delvis – olika företag, utan också vem som har det avgörande inflytandet.

Dessutom ser man på vilken ställning företagen har gentemot varandra (mor-dotter–företag?).

Att, som skribenten uppenbarligen gjort, ta in pris och villkor från fler företag och jämföra är det bästa sättet att hitta den leverantör som passar bäst.

Det är viktigt att konsumenterna har tillgång till relevant information om såväl företagen i sig som de villkor de erbjuder.

Jimmy Dominius

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv insändare

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv insändare

Mer läsning

Annons