Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Förändringen inom Ambulansen är en rimlig åtgärd

Svar på Maarit Erikssons öppna brevet gällande ambulansen, 28 januari

Annons

De föreslagna förändringarna av schemaläggningen inom ambulansen rör upp mycket känslor. Det är förståeligt och vi försöker hela tiden fånga upp frågor och synpunkter som uppstår.

Det förslag vi har lagt utgår från att vi hela tiden behöver se över hur vi använder våra gemensamma skattemedel på bästa sätt. Våra kostnader ökar mer än våra intäkter samtidigt som den medicinska utvecklingen innebär att vi kan göra allt mer för allt fler.

När det gäller förslaget om att lägga om bemannings- och  schemaplaneringen inom ambulanssjukvård handlar det om att under nattetid klockan 23.00- 07.00 (8 timmar) återgå till jourtjänstgöring i stället för aktiv arbetstid. Motivet är att det under dessa timmar är en låg beläggning av uppdrag framför allt på de mindre stationerna där det i snitt är uppdrag varannan natt.

Det innebär att vi kan frigöra tid som kan läggas på andra delar av dygnet där de bättre behövs. För den enskilda medarbetaren innebär det i snitt cirka 24 timmar mer i schemalagd tid per 8 veckor eller 3 timmar mer per vecka. Vid jour utgår jourersättning och vid arbete under jour utgår övertid enligt de avtal vi har. På samma sätt som gäller för övriga verksamheter inom hälso- och sjukvården.

När vi analyserat vilka möjligheter vi har att hålla kontroll på kostnaderna utan att tumma på varken patienternas säkerhet eller medborgarnas förväntningar på ambulanssjukvården ser vi att en omläggning från aktiv arbetstid till jourtid för ambulanspersonalen är en rimlig åtgärd.

Det är viktigt at påpeka att förslaget vi har lagt utgår från hur arbetstiden är reglerad i de avtal vi har med de fackliga organisationerna och hur lagstiftningen ser ut för både arbetstider och arbetsmiljö

Nu väntar sedvanliga fackliga förhandlingar om de förändringar vi föreslagit runt ambulanspersonalens scheman. Vi är mitt inne i den gemensamma riskanalysen. Vi önskar att vi kan jobba vidare med förändringsförslag som både spar skattepengar och möjliggör att vi bibehåller servicenivån till medborgarna. Något annat är för oss otänkbart.

Helena Björkman

divisionschef Division Operation

Jörgen Tranevik

verksamhetschef ambulansen

 

 

 

 

 

 

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv insändare

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv insändare

Mer läsning

Annons