Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Förlåt för att jag sparar och förstör Sveriges ekonomi!

/


Låna för att konsumera. Skuldsätt dig. Ja, det är så vi ska leva enligt politikerna.

Annons

Vi har sedan en tid tillbaka minusränta, med syftet att öka konsumtionen (och därigenom minska sparandet).

Nu har politikerna även kommit fram till att höja skatten på investeringssparkontot. Och vi har sedan massor av år tillbaka skatteavdraget på låneränta. Kan det bli tydligare? Lån och konsumtion, det är melodin.

Jag är varken ekonom eller politiker, men jag har ett sunt förnuft som säger mig att ett samhälle som byggs upp genom lånade pengar, förr eller senare kraschar. Kanske ska politikerna i stället fundera över varför det inte konsumeras. Kanske beror det på arbetslösheten? Kanske är det fel att jobb flyttas utomlands, och de producerade varorna importeras och säljs i Sverige?

Kanske borde dessa företag bidra till att konsumenterna har en inkomst att handla dess varor för?

Och var är tryggheten i samhället?

Hur kan ni politiker förvänta er att jag ska konsumera när jag inte kan räkna med hjälp från staten vid arbetslöshet och långtidssjukskrivning. Jag måste ju ha en buffert, och en rejäl sådan. För att inte tala om pensionen. Jag räknar inte med att få en krona i pension när jag om 35 år går i pension, så det måste jag också spara till. Det är klart att pensionssystemet kraschar när en enskild persons inkomstskatt under arbetslivet ska räcka till flera andra. Det bygger ju på nollsummespelet som då sätts ur spel.

Förlåt för att jag sparar och förstör Sveriges ekonomi!

Spararen

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv insändare

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv insändare

Mer läsning

Annons