Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Försöksdjuren lider!

Annons

Runt om i vårt land på universitet, läkemedelsbolag och vissa myndigheter utsätts otaliga djur för lidande i forskningens namn.

Årligen utnyttjas enbart i Sverige upp till sju miljoner djur i försök, bland annat hundar, katter, apor, får, getter och hamstrar. Plågsamma djurförsök borde definitivt ersättas med alternativa metoder utan djur.

En hel del forskare använder numera inte djur i sin forskning. Ett stort problem är att den djurfria forskningen får alltför litet anslag, medan enorma summor går till de traditionella djurförsöken. Om djurförsök hade förbjudits för länge sedan hade forskarna tvingats söka andra vägar, och därmed hade miljontals djur sluppit svårt lidande. Djuren kan utsättas för obegränsat lidande om det är godkänt av en djurförsöksetisk nämnd. Ytterst få av ansökningarna blir avslagna, vilket är väldigt anmärkningsvärt. Jag menar att det är helt ofattbart att icke-mänskliga varelser plågas bara för att de tillhör en annan art. Varför ska människan anse sig ha rätt att utnyttja djur för sina syften? Varför är människan så oerhört grym mot sina försvarslösa medvarelser på vår planet? 24 april uppmärksammas Försöksdjurens dag, som sedan länge är en internationell kampanjdag. Reflektera denna dag över de individer som är inspärrade i laboratorier tills de dödas, och hjälp till att motverka detta lidande.

Henrik Scheutz

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv insändare

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv insändare

Mer läsning

Annons