Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Fortsätt att minska på rött kött

Annons

 WHO släppte tillsammans med IARC (International agency of research on cancer) i höstas en artikel om sambandet mellan rött kött, chark och cancer. I artikeln framgår att charkprodukter (processat rött kött) ÄR cancerframkallande samt att rött kött troligen är det. Charkprodukterna får samma klassificering som cigaretter och asbest dvs. det är bevisat att det med lika stor säkerhet är cancerframkallande.

Med tanke på detta finns det anledning att se över våra barns matvanor anser jag. SLV rekommenderar idag max 500g rött kött/ vecka och då ska så lite som möjligt av det vara chark (rekommendation framtagen utifrån studier baserade på främst vuxna, finns ännu inte studier gjorda enbart på barn, därav samma mängdrekommendation för såväl vuxna som barn)

Idag serveras en hel del rött kött och chark inom förskola och skola, många barn får även de populära köttbullarna och korven hemma, vilket gör att många barn hamnar långt över det rekommenderade maxintaget för vuxna. Det finns andra utmärkta källor till bland annat. järn och protein som inte kommer från kött som annars brukar var argumentet för att man ”behöver” så mycket kött.

De ansvariga på servicekontoret för kostplaneringen i Sandvikens kommun har en strävan att minska andelen rött kött och chark som serveras och de gör ett bra jobb men det kunde gå snabbare. Det gäller att vi som föräldrar inte bromsar dem genom våra “opålästa” åsikter kring näringsbehov, förändringen bör ske NU. Vi bör istället uppmuntra dem att fortsätta

Maria Hagström

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv insändare

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv insändare

Mer läsning

Annons