Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Freda gösen under lekperioden så kommer turisterna

Det skrivs så mycket om fisketurism i Gävletidningarna. Fisketurism började jag med redan på 1980-talet men jag blev motarbetad direkt från Bönahållet.

Annons

Jag gjorde väl ett fel; jag frågade inte Bönamaffian om lov för turisterna att fiska på ”deras” fisk. Men jag satte igång ändå med fiskesafari som jag kallade det med övernattning på Rödmaren. Jag har många fina minnen av den positiva respons jag fick av fisketuristerna även om Gävle skärgård är liten. Men då sälen blev mig övermäktig, i början av 2000-talet, och mina kunder inte fick någon fisk, var det bara att sluta med fisketurismen.

Då jag nu läser i tidningen att en person som aktivt motarbetat mig ska sitta i en kommitté för utveckling av fiske och fisketurism i Gävle skärgård med EU-pengar har jag svårt att hålla mig för skratt. Får man bara EU-bidrag då bli själve fan religiös!

I Gävle har vi en fin å, Gavleån, som innehåller mycket gös som jag tror skulle kunna locka många fisketurister till Gävle om gösens fortplantning sköttes på rätt sätt. Det har blivit mycket bättre nu med vakter som ska kontrollera att inte småfisk tas upp i Gavleån och skyltar finns med de regler som gäller i ån för att få ordning och reda, men jag vill att kommunen ska ta ett steg till och det är att freda gösen under lekperioden som brukar

vara i maj-juni.

Får gösen denna frist kommer beståndet i Gavleån att öka och Gävle kommun skulle kunna locka hit fisketurister med ett hållbart gösfiske mitt i Gävle. Och det utan att en enda krona av skattemedel behöver investeras!

Gävle skulle behöva någonting positivt; tänk bara att kunna resa på ett miljövänligt sätt och ta tåget till Gävle och gå bara 100 meter från järnvägsstationen och framför sig har man ett av Sveriges bästa gösfiskevatten. Tänk vilken reklam detta skulle vara för Gävle!

Kjell-Ove Björk

professionell sälmatare

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv insändare

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv insändare

Mer läsning

Annons