Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Friskolor sägs öka valfriheten - men vilka är det som väljer?

Annons

Fake news, sådana har vi haft länge i Sverige. Offentliga lögner och halvsanningar har länge florerat framförallt i politiken.

Det har länge varit ifråga om friskolor och deras förträfflighet. De sägs öka valfriheten. Men vilka är det som väljer? Och var i landet kan man välja?

Det finns massor av kommuner där dessa ”underskolor” inte finns. Skolorna finns bara där det finns underlag. Hur är det då med skolornas likvärdighet?

Att det mest är välbeställda och välinformerade som väljer friskolor sägs det sällan något om.

Därefter kommer den värsta lögnen. Den är i Trumpliberal klass. ”Friskolor minskar segregationen”. Denna uppenbara lögn har nu upprepats så länge att det inte är lönt att protestera. Det hjälper inte hur många vetenskapliga rapporter om friskolornas effekter det än kommer så envisas marknadsliberalerna med sina ”fakta” om friskolornas förträfflighet och om hur de minskar segregationen. Som bevis brukar man ta fram någon utanförskapad figur som trängt sig fram i ljuset.

Medan vi förfäras över hur mörkt det har blivit i USA borde vi tända några ljus här hemma! Det finns tillräckligt med underlag.

Sören Svensson

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv insändare

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv insändare

Mer läsning

Annons