Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Fuskarna urholkar tryggheten

Nästan dagligen upplever vi hur äldre blir dåligt behandlade inom äldrevården.

Annons

Många står i kö för operation och har väntat i flera månader på sin tid. Flera äldre som drabbats av gråstarr och knappt har ledsyn får vänta, vänta och vänta på sin tid. Under tiden är deras livskvalitet mycket dålig och oron som sprider sig i deras kroppar gör att både kropp och själ mår dåligt. Otaliga är de människor som drabbats av värk av något slag. En evinnerlig väntan på att få experthjälp.

Byråkratin skördar sina offer. En remiss är en guldgruva tills brevet från sjukhuset meddelar att man får tid ett antal månader framåt i tiden. ”Läkarbristen” gör att den homogena vården har spårat ur och man får berätta sin levnadshistoria för nya läkare väldigt ofta.

Varför läkarbrist när det för det mesta alltid finns en stafettläkare som är redo att rycka in. Läkarna har nu fått nummer i stället för namn eftersom primärvården har svårt att namnge en läkare då de inte vet om denne finns tillgänglig vid föreslagen tidpunkt.

Att uppsöka akuten kräver nästan att man är uppfinningsrik hur man blivit skadad annars krävs remiss från primärvården.

De som arbetar inom vården, och då menar jag all personal, gör ett mycket bra jobb och bryr sig verkligen om patienterna. De är vänliga, de tröstar, de uppmuntrar och gör allt för att vi patienter ska känna trygghet i vården. De har en enorm arbetsbörda och får verkligen kämpa sig igenom vartenda arbetspass. Tyvärr blir tiden för varje patient mindre och mindre på grund av den pressade arbetssituationen

Har jag då gnällt i onödan?

Jag skriver om alla de som inte lyckas passera de politiska byråkrativallarna som orsakas av neddragningar av resurser och som kommer långt ifrån snabb och adekvat vård. Pengarna räcker inte till helt enkelt. En hel del resurser som var tänkta att göra vården till den trygghet vi alla eftersträvar hamnar tyvärr i ”fuskarnas” fickor.

Fuskare som inte skyr några som helst medel för att snaska på våra gemensamma tillgångar som skulle garantera en trygghet i vården.

Omkring 19 miljarder kronor blir försäkringskassan blåst på varje år, omkring 7 miljarder är bidragsfusk. Lägger vi till andra former av bidragsfusk som exempelvis socialbidrag, hyresbidrag, arbetslöshetsbidrag med flera hamnar vi på omkring 20 miljarder kronor.

Nej, jag har inte gnällt i onödan!

Om alla gjorde rätt för sig skulle dessa 20 miljarder räcka till omkring 60 000 heltidsanställda sjuksköterskor i vårt land. Lägger jag till ekonomisk brottslighet, momsfiffel, svartjobb, skalbolagsaffärer, skattebrott etcetera blir summan hisnande. Då hade vi inte haft problem med skola, sjukvård, vård, äldreomsorg, psykvård, och barnomsorg.

Både försäkringskassan och skattemyndigheterna gör stora insatser för att komma åt fuskarna. Tyvärr räcker inte detta. Det måste till krafttag för att återupprätta etik och moral.

I det arbetet får det inte finnas vattentäta skott mellan partierna. Detta arbete måste ske i samförstånd mellan alla partier, fackliga organisationer och intresse- organisationer.

Vakna, politiker!

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv insändare

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv insändare

Mer läsning

Annons