Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Gävle har annat att erbjuda läkare än whiskytillverkning

Annons

Arbetarbladet tog i en artikel upp att Landstinget Gävleborg genom divisionschef Roger O Nilsson tänkte försöka locka läkare med psykiatrisk utbildning till landstinget genom att arrangera besök i Gävle kommun. Besöket skulle bland annat innehålla ishockeymatch på Läkerol Arena samt Mackmyra whiskydestilleri.

Att landstinget måste ta till okonventionella rekryteringsmetoder för att ta sig ur den personalsituation man försatt sig i är inget att ha negativa synpunkter om. Möjligen det, att hade man behandlat den personal man hade på ett klokt sätt, hade inga rekryteringsbehov uppkommit och dessa metoder inte behövts. Men att metoderna måste innehålla ett förhärligande av alkohol, som ju ett besök på Mackmyra innebär, är olyckligt och värt att kommentera. Åtgärden vittnar enbart om Roger O Nilssons och landstingsledningens (för man kan väl anta att metoderna är förankrade högt upp i landstingshierarkin) oförmåga att se vilken roll formellt ledande personers handlingar har när det gäller att bygga upp en konsekvent samhällshållning i alkoholfrågan.

Inom länets kommuner, landstinget och frivilligrörelserna finns det 100-tals engagerade människor, som arbetar med att försöka förmå ungdomar att inte använda alkohol eller att vårda människor för vilka alkohol blivit ett livsproblem. Att arbeta med dessa frågor oavsett var man befinner sig är meningsfullt, krävande och engagerande. Arbetet är värt allt stöd, som kan finnas. Varje handling från ledningen/etablissemanget, som bejakar och förhärligar alkoholanvändning, verkar i motsatt riktning och gör det lite svårare att arbeta med alkoholfrågan. Landstingsledningen hade inte behövt låta sina rekryteringsbekymmer spela den rollen. Jag är övertygad att vårt län och Gävle har annat att erbjuda besökande än whiskytillverkning. Saknar landstingsledningen kunskaper om det kan såväl Gävle kommuns kulturarbetare som länsstyrelsens kulturmiljöenhet komma med bra förslag.

Sven Kjöhl

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv insändare

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv insändare

Mer läsning

Annons