Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Gävle kommuns ekonomiska ansvar?

I ledaren 24 april skrev Lutti: ”Vems ansvar? Lokalpolitikerna sparar, drar ner och skär bort. Det finns inga pengar”. Sanningen är väl den att kommuner och landsting har egen beskattningsrätt och egna möjligheter att uppta lån om så erfordras.

Annons

De politiskt valda har också möjlighet att spara pengar under goda tider för att använda under dåliga tider. De politiskt valda behöver inte ”sprätta” iväg varenda krona man fått i överskott på mer eller mindre suspekta projekt (till exempel Stortorget). Gävle kommun hade för något år sedan ett överskott på 212 miljoner kronor. Vart tog dessa pengar vägen? Nu har man fått ett antal miljoner i bidrag från ”staten”. ”För lite och för sent” enligt kommunens styrande. Men ”staten” måste ju låna pengar för att ge Gävle kommun de bidrag de vill ha.

Är inte Gävle kommuns politiker kompetenta att sköta kommunens ekonomi genom att spara sina överskott under goda tider och använda dessa under sämre tider och dessutom vid behov utnyttja möjligheter till att uppta lån och sköta den ekonomiska verksamheten som andra typer av ”organisationer” är tvungna att göra, borde de naturligtvis fundera på om de ska syssla med något annat.

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv insändare

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv insändare

Mer läsning

Annons