Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Ge Polarpriset till Queen!

Annons

Sedan 1992 har Polarpriset delats ut till personer eller grupper ”för betydande insatser inom musiken och/eller musiklivet, eller för insatser som bedöms kunna bli av stor betydelse för musiken eller musiklivet, och ska kunna avse alla områden inom eller med nära anknytning till musiken”. Bland dessa mottagare hittar vi bla anndra Paul McCartney, Bruce Springsteen och Pink Floyd. År 2010 tilldelades priset den isländska sångerskan Björk och den italienska filmmusik kompositören Ennio Morricone. Men jag ska kortfattat förklara varför Polarpriset 2011 ska gå till den brittiska rockgruppen Queen.

I år fyller Queen 40 år och har under dessa år släppt totalt över 20 skivor som tillsammans har sålt en bit över 300 miljoner exemplar. Om du frågar tio personer på stan om de kan några av gruppens låtar så kommer förmodligen en väldigt stor del kunna åtminstone tre–fyra stycken: We will rock you, We are the champions, Bohemian rhapsody och The show must go on för att bara nämna några. Med detta inte sagt att de älskar gruppen. Men dessa låtar har de flesta ett förhållande till oavsett om man vill eller inte. Queen lyckades med något som de flesta band inte lyckats med, eller kommer att lyckas med, och det är att de förenade fyra genuina musiker som tillsammans byggde upp en komplett bild som tog världen med storm. Det är för övrigt det enda bandet någonsin där alla medlemmar har skrivit varsin listetta. De har vunnit ett antal tävlingar och omröstningar som till exempel att Bohemian Rhapsody har blivit framröstad som världens bästa låt genom alla tider ett flertal gånger, att de 2007 blev framröstade som Englands största band genom alla tider (det vill säga större än både Beatles och Rolling Stones), live-dvd:n ”Live at Wembley” blev framröstad som den bästa live-dvd:n och deras framträdande vid Live Aid 1985 blev för några år sedan korad till det bästa rockframträdandet någonsin.

Detta är som jag skrev bara ett urval av alla hundratals omröstningar där gruppen förekommer. Sen har jag inte ens räknat med alla artister som hyllar Queen som en inspirationskälla och idoler. I den nystartade grupp på Facebook ”Queen for the Polar Prize 2011!” är medlemsantalet nästan 300 stycken. På en vecka. Jag har bett medlemmarna att skicka sina motiveringar till styrelsens ordförande Lennart Wiklund och jag har själv har även gjort det.

Tobias Sjöstedt

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv insändare

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv insändare

Mer läsning

Annons