Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Ge tillbaka förtroendet till oss föräldrar genast

I onsdags (11 februari) kunde vi läsa om hur strul med intyg om sjuka barn ger sena ersättningar och extra mycket arbete till en redan hårt belastad myndighet som försäkringskassan. Bakgrunden är de nya reglerna om intyg från förskola/skola.

Annons

Socialförsäkringsministern Husmark Pehrsson (M) vidhåller att detta var en god idé. Hon säger: Huvudargumentet för mig är att man inte ska kunna rekvirera pengar ur ett offentligt trygghetssystem utan att visa att man har skäl för det. Men att stanna hemma med sitt sjuka barn är ju just ett sådant skäl.

Jag har tidigare i Arbetarbladet skrivit om på vilka fantasier regeringen grundade införandet av regeln om intyg. Till exempel påstod Institutet för arbetmarknadspolitisk utvärdering (IFAU) att de svenska föräldrarna till sjuka barn fuskar med så mycket som 650 miljoner kronor per år. Effekten efter en sådan kraftig kontrollåtgärd som infördes 1 juli 2008 borde bli omedelbar, men siffrorna visar – att inget hänt.

År 2006 betalades 3,6 miljarder kronor ut för vård av barn, år 2007 var summan 3,4 miljarder kronor och år 2008 blev det 3,5 miljarder kronor. Det vill säga långt ifrån de summor som IFAU spridit med sin ”forskning”. Att på det viset ljuga och så grundlöst misstänkliggöra människor är inget annat än djupt skamligt.

Tyvärr är skadan redan skedd i form av misstroende för de offentliga trygghetssystemen. Och det är väl bara den som till äventyrs läser denna insändare som får bilden klar för sig. En anständig politiker borde genast återskänka förtroendet till oss föräldrar och samtidigt låta våra pedagoger koncentrera sig på barnen i stället för att vara kuggar i ett obegripligt kontrollsystem.

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv insändare

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv insändare

Mer läsning

Annons