Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Gefle IF behöver en nystart!

Annons

Nu kan jag inte hålla mig längre!

Har verkligen inte Roger Sandberg kommit till vägs ände som huvudtränare för Gefle IF?

Laget visar tydliga tecken på tappat självförtroende, genom ett lågt bolltempo, och inga löpningar, vid eget bollinnehav.

Uppträdandet "luktar uppgivenhet" lång väg! Lagets spelare får oftast låga betyg, men tränaren Roger Sandberg går helt fri från offentlig kritik. Märkligt. Nu för tiden kan den som är verkligt fotbollsintresserad och har tillgång till C-More jämföra alla Allsvensks lags prestationer. Tråkigt nog måste jag säga att Gefle IF skiljer ut sig negativt.

Erfarenhetsmässigt behövs det cirka 28–30 poäng för att undgå nedflyttning. Gefle har efter 9 omgångar 5 poäng, och det återstår 21 omgångar. Det betyder att i det skick som laget är i nu, så blir det med största sannolikhet, Superettan nästa år!

Gefle IF är ett "lågbudgetlag", och då gäller det att få en nystart snarast, där man prioriterar valet av "rätt sorts tränare".

Det går inte att komma tillbaka från superettan om man bara väljer en "trevlig tränare" som dessutom är utan meriter.

Misstaget att ge Roger Sandberg förlängt kontrakt kostar ekonomiskt en hel del, bland annat cirka 10 miljoner i förlorade tv-intäkter.

Gjort är gjort, Nu gäller det "att nyktra till" och planera för en omstart fortast möjligt! Mitt råd är att anlita någon form av konsult som är väl förtrogen med hur modern elitfotboll ska spelas. Till exempel Lars Lagerbäck, men det finns säkert andra.

Den stora svagheten i Gefle IF:s sätt att spela, är avsaknaden av organiserat agerande när motståndarna har bollinnehavet. Det vill säga det egna spelet "utan boll".

Här måste en ny tränare ta tag i hur man positionerar sig, för att försvåra och försena motståndarnas egna spelidéer, efter bästa förmåga.

Det duger inte, att som i dag "backa av...backa av...och backa av", så ett hela laget så småningom hamnar runt eller i straffområdet.

Så agerar inget annat allsvenskt lag! Det söker man undvika.

Utan att gå in på mer detaljer vågar jag påstå, att många av bristerna i dagen Gefle IF:s uppträdande går att rätta till (någorlunda bra) med rätt sort tränare, som kan analysera och förstå. Jönköping är ett bra exempel på ett "lågbudgetlag" som fungerar mycket bra.

Sätt igång och lycka till, för det är ingen idé att blunda för verkligheten längre!

Karl-Erik Hansson

"fotbollsnörd" (jag har andra intressen också)

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv insändare

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv insändare

Mer läsning

Annons