Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Glesbygdsborna behöver inga knivar i ryggen

Annons

SVAR TILL

”Anders Ekholm”,

21 december

Bäste Ekholm, logik är vår äldsta vetenskap och är ganska lätt att förstå. Vi lever i en demokrati, där våra mycket kloka och förstående politiker har satt sig in i och förstått svårigheterna med rovdjur i glesbygd. I synnerhet vargen, som finns koncentrerad på en mycket liten del av Sveriges yta.

Mot denna bakgrund, har man på demokratisk väg beslutat att vargstammen ska frysas till 210 vargar fram till 2012. Med en tillväxt på cirka 20 procent de senaste åren är det logiskt att förstå jakten och dess syfte. Vargen bör precis som allt annat vilt förvaltas. Lägger man dessutom till inflyttande av ”nya” gener till vargstammen blir detta ännu mer logiskt.

Du antyder att vargen inte gör någon skada. För lantbrukare, fäbodbrukare och inte minst för jägare gör dessa vargar mycket stor skada. Under 2010 har totalt 71 vargar avlidit i svensk-norska stammen. Av dessa 71 har 28, eller 39 procent, skjutits under licensjakt. Hela 18 stycken, eller 25 procent, av dessa har skjutits under skyddsjakt. Om det inte skulle finnas några problem med vargen skulle man förmodligen inte bevilja skyddsjakt?

Det som är mindre logiskt för mig är att du Anders Ekholm, som representant i viltförvaltningsdelegationen, inte verkar förstå denna logik. Jag hävdar att folk förväntar sig att du håller dig till fakta och demokratiska beslut. Och att inte i varje framträdande försöka slå in kilar mellan betraktandesidan och jägare.

De redan hårt prövade glesbygdsborna i Dalarna, Gävleborg och Värmland behöver inga knivar i ryggen, utan snarare en uppmuntran, för att öka förståelsen för rovdjuren i Sveriges rovdjurstätaste län.

Kjell Johansson, Hofors

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv insändare

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv insändare

Mer läsning

Annons