Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

God jul, landstinget!

Annons

I februari 2008 öppnade avdelning 11 geriatriken på Gävle sjukhus i tillfälliga, utdömda lokaler. Vi skulle får flytta efter ett halvår men det sköts upp flera gånger. 8 september 2009 skulle vår efterlängtade flytt äntligen bli av. Några ur personalen var avsatta för arbete med flytten ett par veckor innan. Allt skulle organiseras, flyttas, rustas och ställas i ordning. De jobbade hårt med att få allting färdigt och vi såg alla fram emot flytten. När helgen började närma sig var allt i princip klart, kvar på den ”gamla” avdelningen fanns bara det nödvändigaste som behövdes fram till flytten den kommande tisdagen. Vi hade skruvat ner sänglampor, hållare till tvål och handsprit – allt var nedmonterat och flyttat.

Torsdag 3 september klockan 16.00 släpps bomben! Då blir vi inkallade till ett akut möte där det meddelas att endast halva avdelningen ska få flytta på tisdagen, den andra halvan ska vara kvar i våra gamla lokaler. Detta på grund av svininfluensan, det måste finnas plats för de patienterna om pandemin slår till. Eftersom platserna under infektion är byggda för infektionspatienter var de mest lämpliga. Det här har jag full förståelse för, naturligtvis måste man vara förberedd. Vad jag inte för mitt liv kan förstå är två saker; Varför väljer man att flytta halva avdelningen och varför kommer man på det här nu? Svininfluensan slog inte direkt ner som en blixt från klar himmel i september. Den var det tal om redan innan sommaren. Vi fick nu några dagar på oss att flytta tillbaka hälften av alla saker, fixa dubbel uppsättning av medicinrum, förråd och allt annat som behövs. För att inte tala om personal till två avdelningar, det krävs nästan bubbel bemanning på två avdelningar jämfört med en avdelning med samma antal patienter. Det här är ett fruktansvärt slöseri med pengar och resurser. Vi hade två separata avdelningar i två veckor innan en enda infektionspatient kom ned! Det vill säga extra personal och ordinarie personal som jobbat övertid – två veckor helt i onödan!

Dessutom är det inte vi som har hand om influensa- patienterna, de vårdas av personal från infektionsavdelningen! Vi har extrapersonal och ordinarie som jobbar övertid nästan varje dag. Det som gör mig otroligt förbannad är att i vanliga fall spar vi på allt som går att spara på, vi jämför till och med priser på blöjor. Vi får inte ta in extra personal om det inte är absolut nödvändigt. Nu spelade det helt plötsligt ingen roll vad det kostade, för pengar det hade man. Vems pengar då? Det är skattebetalarna som får bekosta det här slöseriet. Katastrofalt! Det här hade kunnat lösas så mycket smidigare om man tänkt till lite.

En beredskap i stället för bemanning dygnet runt hade kanske varit att föredra! Det är sorgligt att de som bestämmer inte har mer insikt i hur det fungerar i verkligheten, att de dessutom inte har vett att fråga eller lyssna på oss som faktiskt vet är än mer beklagligt!

Det här har lett till att två personer i personalen blivit sjukskrivna och två har sagt upp sig. Ny personal kommer i drivor och får ingen introduktion. Ordinarie personal får ta ett större ansvar och jobbar dubbelt. En sjuksköterska fick gå in på sin semester och har jobbat 110 timmar övertid i september! Vi jobbar hårt för att patienterna inte ska drabbas på något vis. Frågan är: om någonting händer, om någon glömmer att göra någonting eller missar att göra någonting för att man inte vet – vem står då som ansvarig? Vi som jobbar naturligtvis. Ni beslutar och vi åker dit när det går galet – fin lösning!

Som tur är har ingenting allvarligt hänt hittills men att det inte är bra för gamla, förvirrade och oroliga patienter att mötas av nya ansikten varje dag, det kan nog vem som helst lista ut!

Tack och lov är jag är en av dem som sagt upp sig. Jag klarar inte av att jobba på ett ställe med sådan otroligt dålig organisation. 23 december kliver jag av – God jul landstinget!

 

Frida Sjöström,

snart välbetald sjuksköterska i Norge

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv insändare

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv insändare

Mer läsning

Annons