Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Gör barnkonventionen till lag

Barnkonventionen firar 20 år i dag, 20 november. Sverige var ett av de första länder som ratificerade, som fullt ut åtog sig att efterleva dess innehåll.

20 år senare kan vi konstatera att det gör vi inte.

Annons

Inom Sveriges gränser lever tusentals barn som nekas skolgång, vård och omsorg; det som för oss andra är självklarheter. Barn till föräldrar som av olika skäl lever illegalt här. Oavsett vilka skälen till föräldrars beslut är står barnen maktlösa, de kan inte påverka sin situation.

Att beröva barn elementära rättigheter är förödande; utan utbildning och hälsa har de ingen framtid. Förödande för såväl individ som samhälle. Färre än hälften av Sveriges kommuner tar emot ensamkommande flyktingbarn. Om vi delade ansvaret skulle det betyda en handfull barn per kommun, och vi skulle kunna ge ett bra välkomnande i en ny miljö. Med barnens rättigheter som ledstjärna, inte kommunal ekonomi.

Att liksom vårt grannland Finland göra barnkonventionen till svensk lag vore ett steg i rätt riktning mot det självklara; ett värdigt liv för alla barn, oavsett ursprung.

Barnen är de som ska bygga framtidens värld. Vilken start vill vi ge dem?

Barnkedjan i Sandviken

genom Kerstin Olsson

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv insändare

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv insändare

Mer läsning

Annons