Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Gör Barnkonventionen till svensk lag – nu!

Annons

Det har i många år diskuterats huruvida man ska göra Barnkonventionen till svensk lag (nu senast var det väl Socialdemokraterna som hade den frågan på tapeten) och därmed göra på samma sätt som man gjort med europeiska människorättskonventionen som redan är svensk lag. Det talas vitt och brett om barns rättigheter men när det kommer till kritan är det mycket illa ställt med respekten för barn. Det märker man inte minst som praktiker vad gäller utlänningsärenden men även ärenden gentemot det sociala. Enligt artikel 3 i BK ska ”barnets bästa komma i främsta rummet” vid all myndighetsutövning. I artikel 6 tar man upp en så en så elementär sak som rätten till livet. I artikel 7 talas om rätten till ett namn, medborgarskap. I artikel 9 förbjuds familjesplittring. Det här är några av de viktiga reglerna och hur fungerar det då i praktiken?

Vad gäller rätten till liv åskådliggörs det i ett helt aktuellt fall där en libysk man förväntas åka tillbaka till sin hemstad och just där är det inte krig för närvarande så Migrationsverk och domstol anser att han kan åka. Att han inte har bostad, att han inte kan försörja sig att han har två små barn på ett och tre år (varav ett barn fött i Sverige) har ingen betydelse för Sverige. Än mindre har det betydelse att hustrun kommer från Tjetjenien och henne vill myndigheterna skicka till Polen för att söka asyl där (enligt den så kallade Dublinförordningen) och med berått mod beslutar man såldes om familjesplittring som är förbjudet enligt BK och rätten till liv struntar man också i eftersom det inte finns några som helst garantier för att mannen ska kunna försörja sig och sina barn i det krigshärjade Libyen. Barnet som fötts i Sverige blir inte heller svensk medborgare och är i praktiken statslöst för närvarande. Och det finns precis hur många exempel som helst.

Det enda rimliga är att nu göra Barnkonventionen till svensk lag för att förhindra att barn far illa på det sätt som nu ständigt sker. Hur måna partier kan ställa sig bakom denna lagändring är min fråga. Hur står V, hur står MP som varit de mest flyktingvänliga i Sverige? Och var står Socialdemokraterna just nu. Denna fråga behöver snabbehandlas för att förhindra vidare katastrofer.

Tryggve Emstedt

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv insändare

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv insändare

Mer läsning

Annons