Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Grundtryggheten finns inte kvar

Annons

I Arbetarbladet 8 oktober kan man läsa flera artiklar där sjukvårdspersonal vittnar om att varje sekund är viktig för att kunna minimera skador och rädda liv vid hjärtinfarkt eller stroke. För befolkningen på landsbygden rimmar dessa rön dåligt med de beslut som politiker på olika nivåer nu i praktiken tar.

I Uppsala län har ambulansverksamheten centraliserats och räddningstjänsten larmas inte längre per automatik vid sjukvårdslarm. Samtidigt som ambulanshelikoptern inte alltid är tillgänglig.

Detta innebär att till exempel boende på Hållnäshalvön nu kan få vänta mer än 30 minuter på hjälp vid akut sjukdom eller olyckshändelse. Cirka fem mils framkörning för ambulansen på relativt dåliga vägar. Det är långa oroliga minuter för den som drabbats och för de som larmar. Det talas vitt och brett om en ”levande landsbygd” samt att ”Hela Sverige ska leva” men i verkligheten monteras grundläggande infrastruktur- och samhällsservice ner i de glest befolkade delarna i vårt land. Grundtryggheten finns inte längre kvar. Hur ska man då kunna locka familjer och företag att etablera sig i en bygd där samhällets basfunktioner saknas?

Tacksam för svar från någon ansvarig politiker.

Per-Gunnar Wahlgren

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv insändare

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv insändare

Mer läsning

Annons