Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Hanteringen av Forshem är ett avskräckande exempel

Det är med stor irritation som vi i PRO i Tierp har tagit del av det förslag som presenterats, innebärande att Forshem läggs ner.

Annons

De dementa i Tierps kommun samlas på Wesslandia i Karlholm. Ett förslag till beslut som kommunstyrelsens majoritet tycker är bra och därför bifallit. Båda partierna säger sig vara folkrörelsepartier med förankring i de breda folkrörelsegrupperna i samhället. Från PRO:s sida har vi under de senaste åren försökt att få till stånd informationskanaler mellan kommunen och pensionärsorganisationerna. Detta har dock visat sig fullständigt omöjligt eftersom Socialdemokraterna och Vänsterpartiet ansett att ett pensionärsråd i Tierps kommun är fullständigt onödigt. Vi från PRO:s sida ser nu följderna av denna ”fullkomliga politiks praktiska resultat”. Vi i PRO, och jag är övertygad om att samma slutsats dras även i SPF och RPG, känner oss fullständigt negligerade och utan möjlighet att göra våra synpunkter hörda. I PRO är vi idag över 1 800 medlemmar i Tierp. Medlemmar som inte vill annat än att se till att Tierps kommun blir, och är, en bra kommun för våra medlemmar. Vi kan dock inte i dag se hur de två partier som bildar majoritet ens försöker samla in åsikter och uppfattningar, om hur Tierps kommun ska utforma omsorgen om de äldre i kommunen.

Enligt den sittande majoriteten kan representanter från pensionärsorganisationerna höras när behov finns. Men det tycks inte finnas någon vilja från majoriteten, Socialdemokraterna och Vänsterpartiet, att höra vad vi i PRO tycker om de föreslagna förändringarna. Jag tror för övrigt inte att några kontakter har förekommit med vare sig SPF eller RPG. Att kontakter med PRO i frågan inte förekommit tror jag mig med säkerhet kunna säga.

Underligt är, tycker vi i PRO i Tierp, att av landets kommuner är det bara ett fåtal, under tio, som inte har formaliserade kontakter med pensionärsorganisationerna. Av dessa utmärker sig Tierp som en. En kommun där socialdemokrater och Vänsterpartiet har majoriteten. Partier som normalt säger sig vilja ha kontakt med föreningar med breda förankringar. Och kontakt är bra...bara de inte vill ha inflytande! Kommunala pensionärsråd är verksamheter som finns i kommuner där påverkan och inflytande inte finns i den kommunala organisationen som i Tierps kommun, tycker man inom Socialdemokratin och Vänsterpartiet. Men vi i PRO:s samorganisation delar inte den uppfattningen. Vi ser hanteringen av Forshem som ett avskräckande exempel på hur man från majoritetens sida bortser från vad pensionärerna anser! Demokrati…men bara som vi själva vill. Vi vet bäst! Men om bara 300-talet dagar får vi innevånare i Tierps kommun säga vad vi tycker. Man behöver ju inte tycka lika när det gäller påverkan på kommun, landsting och riksdag. En demokratisk rättighet vi har i vårt land.

Tankar och konklusioner från

Gert Berlin

ordförande i PRO Samorganisation i Tierp

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv insändare

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv insändare

Mer läsning

Annons