Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Har du lämnat rätt uppgifter behöver du inte vara orolig

Annons

SVAR TILL ”GR”, 11 augusti:

Det är bra att du skriver och lyfter fram de här frågorna eftersom många som har en sjukdom som inte syns kan känna oro över att deras ersättning ska ifrågasättas.

Försäkringskassan gör löpande kontroller för att identifiera och åtgärda felaktiga utbetalningar. En kontrollutredning kan starta genom till exempel en anmälan från en privatperson, en underrättelse från annan myndighet eller genom en riktad kontroll initierad av Försäkringskassan. Förra året gjordes 20 100 kontrollutredningar och 40 procent av dessa startade utifrån anonyma tips. Var femte utredning ledde till åtgärd. Genom våra kontrollutredningar sparade vi 720 miljoner kronor av våra offentliga medel. Anonyma tips är alltså en viktig del i vårt systematiska arbete mot fusk och missbruk. Samtidigt leder långt ifrån alla tips till utredning. Utomstående kan ibland lämna felaktiga uppgifter, till exempel på grund av okunnighet, misstag eller illvilja. Vi gör alltid en värdering av tipset innan vi inleder en utredning där vi kontrollerar alla de uppgifter som finns om personen. Alla misstankar om brott där personer uppsåtligen lämnat felaktiga uppgifter polisanmäls.

Så länge du har lämnat rätt uppgifter och anmält om förhållandena förändrats behöver du inte vara orolig för anonyma anmälningar. Den som har sjukersättning (förtidspension) beslutad före juli 2008 kan pröva att arbeta eller studera och ändå behålla rätten till sjukersättning, men det är viktigt att ansöka om det innan man börjar arbeta.

Eva Alner Liljedahl

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv insändare

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv insändare

Mer läsning

Annons