Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Har ni inget lärt av tidigare misslyckade processer?

Annons

Sitter vid en sjukhussäng efter att tidig morgon åter blivit tvungen att via 112 beställa ambulans till sjuk- huset, hör från sköterske- expeditionen röster från en press konferens som tragiskt berättar om chefs-avgång på grund av hot mot ambulanschefen, otäckt att samhället blivit så hårt och kallt.

Jag arbetar i vanliga fall inom regionen på det som brukar kallas golvet men just nu testar jag andra sidan, det vill säga kundpositionen. Har därför en hel del insyn i vårdapparaten och tycker mig ha rätt till en del åsikter i frågor som påverkar såväl personalens arbetsmiljö och patienternas omhändertagande och säkerhet. Har haft förmånen att tidigare möta chefer och direktör i samtal kring dessa frågor men vill nu på detta mediala sätt åter påminna om vikten av att ta tillvara erfarenheter från tidigare tillfällen med förändringar i organisation.

I ambulansfrågan som nu är aktuell framträder en bild av en mindre lyckad process, ordagrant ”pro-cessen kanske inte varit klockren”.

Detta är tyvärr inget nytt. Tidigare förändringar har tyvärr genomdrivits på liknande sätt, det vill säga genom ”mindre lyckade processer”, så har det från chefshåll uttryckts tidigare. Varför lär man sig inom regionen inte att ta tillvara erfarenheter från tidigare misslyckade processer?

Jag önskar att detta kunde förbättras och det förefaller vara kommunikationen med medarbetare som saknas i den tidiga pro-cessen. Detta har påtalats tidigare av bland annat mig, men verkar behöva upprepas och därför väljer jag i dag att gå denna väg, offentligt i media.

Jag vill se en region som ökar sin dragningskraft och lockar nya medarbetare med att visa upp en bild av gott samarbete inom leden och mellan de hierarkiska nivåerna!

Detta kan ju innebära att fler kollegor väljer att stanna i regionen och även locka hit nya individer. Jag vill arbeta inom en organisation som utvecklas och förbättras och som kund/anhörig fortsätta känna trygghet i omhändertagandet även i framtiden. Låt inte dessa nu återigen dyrköpta erfarenheter bli till något som viftas bort utan låt denna inte helt klockrena process leda till att kommande liknande processer blir bättre och kanske till och med bra!

Fredrik Sewon,

barnläkare och pappa

 

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv insändare

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv insändare

Mer läsning

Annons