Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Har vi råd att sparka dem som gör skillnad?

/

Annons

Öppet brev till Kunskapsnämnden.

Jag skriver till er med anledning av att vi håller på att förlora en människa som betyder väldigt mycket för vår kommun; Håkan Larsson. Jag skriver i två punkter:

. Någon har gjort ett stort fel. Håkans andra års tjänstledighet har dragits in, tre veckor efter att den beviljats. Han bryter tre års kontrakt med Falu BS för att behålla jobbet i skolan i Sandviken. Falu BS lämnas i sticket och Håkan Larsson sparkas från sitt fasta jobb redan första dagen på jobbet.

Vem ska ansvara för det? Vem ska ersätta inkomsten som han hade garanterats i tre år framåt? Får man behandla människor på detta sätt? Var är lagen?

Samma sak gäller beräkning av tjänsteår. För Håkans del har det blivit 21 år, räknat för ett år sedan, och 11 år mindre räknat för tre månader sedan. Man har plötsligt ändrat beräkningen och de 10–11 år han jobbat som föreståndare på Vallhovs fritidsgård har försvunnit med motiveringen att det var i Saik:s regi. Trots två kommunala chefer och kommunala pengar. Varför duger inte den första beräkningen? Varför var samma lag rätt den ena gången och fel den andra? Vad ska man lita på? Jag är både upprörd och besviken. Jag hoppas att flera personer reagerar.

2. Jag vill utrycka bestämt att jag är lojal mot kommunen, därför skriver jag detta med risk att bli anklagad för jäv. Min lojalitet är mot skolan som håller på och förlorar en av de bästa pedagoger. Jag är lojal mot elever, föräldrar, rektorer, lärare, fritidspedagoger, som förlorar sin kollega med utomordentliga kunskaper om barns beteende, med ledarskapegenskaper som heter duga. Håkan Larsson, pedagog på Björksätraskolan, gör skillnad, men han sparkas på grund av besparingar.

Regler som ska skapa rättvisa, ordning och bättre tillvaro gör i Håkans fall, att man berövar skolan massor med kunskap, ledarskap och enorm känsla för elever. Man biter sig i svansen.

Har vi råd i besparingstider att sparka en enorm kvalitativ arbetskraft?

Håkan Larsson är en tillgång för skolan, för bandyn, för samhället.

Han var väldigt uppskattad och efterfrågad i Falun (förra året) där han arbetat med eget projekt om etik och moral på sidan av bandytränaruppdraget. Det har fått ett namn – Respektmodellen – som Falu BS anammat och stolt visat som sitt varumärke, med Håkan som fadder. Han har besökt många skolor och gjort skillnad. Storartad feedback från rektorer, lärare, elever. Han föreläste för företagare, för banktjänstemän, för små enheter som drogförebyggare, för missbrukare. Han var uppskattad, välkommen. Men här i sin egen kommun ska han gå arbetslös. Han behövs inte. Grattis till beslutet. Fortsätt med det så leder vi skolan till botten. Fortsätt att bli av med personer som Håkan Larsson. Det är med ironi jag skriver de sista orden, och med sorg.

Jag arbetar som specialpedagog. Jag vet skillnaden på bra och dåliga pedagoger.

Jag vet vad som är kvalité. Jag tar av mig hatten, när jag ser honom med elever: med ödmjukhet, med stor respekt.

Rätta till det innan det är för sent.

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv insändare

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv insändare

Mer läsning

Annons